Wat kunnen we na de vorige 4 blogs leren …. Noem het ondernemerslessen. We zeiden het al, we zijn 10 jaar en 1.000 klanten verder; we hebben veel gesprekken gevoerd met onze waanzinnig leuke klanten. We hebben geluisterd naar hetgeen ze zeggen, geprobeerd hieruit ondernemerslessen te trekken. Die we jullie niet onthouden willen natuurlijk. In willekeurige volgorde…onze ondernemerslessen:

 1. Ondernemen neemt echt meer dan 40 uur per week in beslag. Ondernemen kán je er niet parttime bij doen. Dus doe iets dat je leuk vindt.
 2. Het vergt 100% focus. Honderd procent. Hadden we al honderd gezegd? Waarom dan? Heel eenvoudig, want na 3 jaar bestaat circa 60% van de starters niet meer. Sterker nog na 5 jaar is meer dan 80% alweer weg.
 3. Het 10.000 uren criterium, maak je vlieguren. Pas na 5 jaar zou je kunnen zeggen dat je 90% van de vragen wel eens voorbij hebt zien komen.
 4. Ondernemen vertoont meer overeenkomsten dan verschillen met topsport. Verdiep je daar maar eens in. Dat houdt dus bijvoorbeeld in dat je gezond zult moeten leven. Met andere woorden: geen alcohol op doordeweekse dagen, op tijd je bed in en voldoende bewegen (bij voorkeur buiten!). In 1980 sprak Joop Zoetemelk al de legendarische woorden: “De Tour win je in bed ”. En dat zei hij niet voor niets.
 5. Doelen stellen, maak desnoods gebruik van een (business)coach als klankbord, want ondernemen is vaak zeer eenzaam. Kies overigens niet zo’n zelfbenoemde coach, maar eentje die zijn sporen verdiend heeft. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van de mannen van de Consularis.
 6. Doorgaan waar anderen opgeven. Geloof in je product, dienst, jezelf. En wederom hou die focus vast. Blijf leren.
 7. Een bedrijf is als een krukje met 3 poten: productie, finance en sales. Neem 1 van de 3 weg en ’t krukje valt echt om. Daarnaast …. It’s all about sales … de productie is echt een puntje van aandacht, je moet het wel kunnen. Finance is ook niet geheel onbelangrijk … maar dat is nog uit te besteden. Maarrrrrr …. zonder sales … there is no business at all. En sorry, maar een kralenwebshop met 5k omzet, dat is geen bedrijf maar een hobby hè?
 8. En hoezo? Te is nooit goed … what about … tequila, tegoedbon of tevreden?  … Je kunt nooit te veel tijd in je eigen onderneming investeren!
 9. Doe wat je doet in ene goed. In een keer goed is namelijk echt 1000 x goedkoper versus moeten corrigeren achteraf. Dus besteed svp, please, ajb liever 5 minuten extra dan uren corrigeren achteraf.
 10. Nogmaals blijf er voor meer dan 100% voor gaan. Dat kunnen we niet vaak genoeg herhalen.
 11. Luisteren – Samenvatten – Doorvragen, tot je 3 x ja hebt. Zorg dat je écht goed begrijpt waar je klant behoefte aan heeft, dat je elkaar begrijpt. De verwachtingen op één lijn.
 12. Ondernemen is vrijheid! Tegelijkertijd heb je een enorme verantwoording, lees: #klanten. En dan nog iets, uiteindelijk onthouden ze enkel die foto aan zee en niet die overuren ’s avonds en in het weekend.
 13. Ondanks deze druk hoef je geen stress te hebben. Want je zit zelf aan de knoppen. Wetende dat stress een combinatie van werkdruk en regelcapaciteit is. En tijd is in deze de magisch factor, zéker als ondernemer. Jij bepaalt immers zelf wanneer je wat doet. Zo kan je als de werkdruk oploopt, dus zélf tijd vrijmaken voor een goede helicopterview en daarmee de rust weer terugpakken.
 14. Zij die uren en uren druk zijn met de kosten hebben vaak juist een probleem op het gebied van de omzet. Liever tijd stoppen in het binnenhalen van 2 nieuwe klanten dan een uur besteden aan het besparen van een kwartje hier en een dubbeltje daar.
 15. 40 uur is echt niet genoeg, we zeiden het al eens. Een bedrijf is pas een bedrijf als je privé een probleem hebt bij onvoldoende winst. Dus parttime: neen en na 40 uur gaat er echt geen zoemer. Ga door tot het gaatje, steek er zoveel tijd in als mogelijk. Want je hebt de statistieken tegen je.
 16. Zij die druk zijn met allerhande nieuwe exotische producten hebben vaak een onjuist primair product. Zorg dat de focus juist is; des te kleiner het product, hoe groter het bedrijf.
 17. Bereid zichtbaar voor, altijd! Nieuw, bestaand het maakt niet uit. Je laat zien dat je je gesprekspartner respecteert. Dat is dus iets heel anders dan, oooh ik ga er lekker spontaan in. NEEN, het bestaat niet, het is lui, het is niet respectvol.
 18. Kijk 3 episodes Dragons Den en pas je plan en je eigen waardering aan. Trek lessen want het is en blijft vooral extreem leuk!
 19. En tenslotte de laatste van deze ondernemerslessen …… vele succesvolle DGA roepen het …. It’s all about ambition!!! Wat, wanneer en hoe wil jij jouw doelen bereiken?


Lees ook de andere blogs in deze serie:

Hoe succesvol worden als ZZP en MKB – de financiën (4/5)

Hoe succesvol worden als ZZP en MKB – de afdeling verkoop (3/5)

Hoe succesvol worden als ZZP en MKB – de operatie (2/5)

Hoe succesvol worden als ZZP en MKB – Intro

Let wel … onze tips kunnen niet klakkeloos naar iedere specifieke individuele situatie gekopieerd worden. Fiscale voordelen zijn vaak eenvoudig te behalen, bij veel zaken ligt de kwaliteit in de nuance. Eén ding is wel zeker en makkelijk te realiseren. Door gezamenlijk proactief en regelmatig uw financiën tegen het licht te houden kan het u niet ‘overkomen’ dat u fiscaal voordeel misloopt. Deze blog is mede tot stand gekomen, door Femke Vrij van Vrijgevig, www.vrijgevig.com

Immers, goed advies is als een investering … het levert u per definitie meer op dan het kost.