HEEL, HEEL ALGEMEEN …. …. De beste bedrijven zijn ontstaan uit een meer dan gezonde vorm van frustratie of een negatieve ervaring met. En wie wil het niet …. Een succesvol bedrijf. Jaarlijks groei in omzet en continu fijne winsten. Nooit wakker liggen over de cashflow positie, altijd voldoende liquiditeit om de crediteuren te kunnen voldoen. Maar zijn er dan eigenschappen? Zijn er valkuilen? Zijn er tips & trics die het succes positief kunnen beïnvloeden? Ik denk van wel, want anders zou ik deze serie niet begonnen zijn, toch?

Laten we beginnen met een paar statistieken …. Nu niet schrikken …. Want van alle nieuwe initiatieven …. En in 2022 waren dat er ruim 240.000. Minus 136.000 uitschrijving. Waarmee dit surplus van 60,000 we enkel in Nederland de 2.1 miljoen bedrijven aantikken. Zit u al? 

Echter, nu komt het: van die 240k Is binnen 3 jaar 60% weg, foetsie, over en uit, toedeladoki. En na 5 jaar kan gesteld worden dat 80% niet het succes heeft geleverd wat er initieel van verwacht werd. Met andere woorden, de winkansen zijn tegen u.

Oké, tot zover de minder leuke edoch harde feiten … 

Maarrrr na die 5 jaar (10.000 uur voor sporters) is de kans dat u het overleeft ook wel in ene heel groot, tenzij je alsnog rare dingen overkomt en/of doet (#Nokia).

Toch is het succes ook hier positief te beïnvloeden … lees … neem een bestaand bedrijf met een draaiend cash-wheel over en zet het naar je eigen hand. Deze manier is tot wel 300% meer succesvol dan van scratch af aan beginnen. Bijkomend voordeel, voor deze zogenaamde goodwill financiering zou je ook anno 2023 nog bij een bank kunnen aankloppen. Of zoals een wijs man (Australische komiek) uit bovenstaande concludeerde en antwoorde op de vraag hoe denk je dan succesvol te zijn…. “I am going to be part of the last 20%” … Ha, geen speld tussen te krijgen. 

Al lijken bedrijven nog zo verschillend van elkaar, in the end, zijn er meer overeenkomsten dan verschillen. Of het nu een fietsenfabriek of een onderbroekenonderneming betreft, voor het omschrijven van een bedrijf, gebruiken we om deze reden graag de metafoor van het krukje met de 3 poten. Waarom 3? Heel eenvoudig, bij 2 valt ie om en bij 4 gaat ie wiebelen. Kortom, 3 dus. 

Hiermee hebben we meteen de 3 volgende onderwerpen van deze 5-delige serie te pakken. Want naast deze intro … sluiten we af met een conclusie ….  Daarnaast een handig dingetje ter info …. Hetgeen we hieronder schrijven hebben we niet zelf verzonnen, maar is het gevolg van eigen ervaring, Chatgpt, eigen columns, een cursusje extra, en, en ennnn met name ….. het luisteren naar onze klanten …. Eigenlijk met name het laatste, Nah, dat dus …. 

Na deze algemene inleiding, volgen er nog 4 delen in deze korte serie. 

2. de operatie
3. de afdeling verkoop
4. de financiën
5. en concluderend, de ondernemerslessen

Let wel … onze tips kunnen niet klakkeloos naar iedere specifieke individuele situatie gekopieerd worden. Fiscale voordelen zijn vaak eenvoudig te behalen, bij veel zaken ligt de kwaliteit in de nuance. Eén ding is wel zeker en makkelijk te realiseren. Door gezamenlijk proactief en regelmatig uw financiën tegen het licht te houden kan het u niet ‘overkomen’ dat u fiscaal voordeel misloopt. Deze blog is mede tot stand gekomen, door Femke Vrij van Vrijgevig, www.vrijgevig.com

Immers, goed advies is als een investering … het levert u per definitie meer op dan het kost.