Waarom zit er wel Belasting (BTW) op water, groenten en fruit en niet op vliegtickets? Noem mij maar naïef, ik begrijp er soms helemaal niets van.

Zoals ik al eens eerder schreef: het reguliere BTW-tarief is in Nederland 21%. Daarnaast hebben we een verlaagd tarief van ooit 6%, dat per 1 januari 2019 met 50% verhoogd is naar 9%. Onder dit verlaagde tarief vallen de zogenaamde 1e levensbehoeften. Echterrrr … hieronder vallen ook … de Big Mac, Coca Cola en Lays Paprika Chips. HOEZO?

Oké, maar dan nu terug naar die vliegtickets. Daar zit geen BTW op. Helemaal niet. Hoezo niet? Nogmaals, Ik begrijp er helemaal niks van. Waar zijn wij in Nederland (en de rest van de wereld) mee bezig?

Het is toch zo dat als je een dienst levert, daar 21% BTW over wordt geheven. Je zou dus denken dat dit ook zo is bij een vliegticket. Dienst: je wordt van A naar B gevlogen. Maar nee, hier wordt een uitzondering voor gemaakt. Raar, en hou je vast, want, want want er zit wél BTW op een treinkaartje. Het is nu zelfs zo dat het goedkoper is om te vliegen naar Parijs dan met de trein of auto. Huh?!

Zou er ook een oplossing zijn? Wij denken van wel. Zou het eigenlijk niet moeten zijn dat groenten, fruit & water met 6% BTW belast worden, en de rest, dus ook Coca Cola & Big Mac met 21%. En ja, ook die vliegtickets. Maar dat lijkt onmogelijk om nu net na die verhoging alsnog te doen. Alternatief dan maar: waarom halen we onverpakt/onbewerkte groenten, fruit & water niet naar een 0-tarief, laten we die nieuwe 9% voor de rest wat nu ook al onder het lage tarief (van inmiddels 9%) valt en dan de rest gewoon 21%. En ja dus ook op de vliegtickets. Klinkt best logisch toch?

 

Let wel … onze tips kunnen niet klakkeloos naar iedere specifieke individuele situatie gekopieerd worden. Fiscale voordelen zijn vaak eenvoudig te behalen, bij veel zaken ligt de kwaliteit in de nuance. Eén ding is wel zeker en makkelijk te realiseren. Door gezamenlijk proactief en regelmatig uw financiën tegen het licht te houden kan het u niet ‘overkomen’ dat u fiscaal voordeel misloopt. Deze blog is mede tot stand gekomen, door Femke Vrij van Vrijgevig, www.vrijgevig.com

Immers, goed advies is als een investering … het levert u per definitie meer op dan het kost.

 

Andere blogs over de BTW: BTW-soap S1A3, BTW subsidie, Coca Cola subsidie afschaffen