Even uw geheugen opfrissen. We hebben in Nederland meerdere btw-tarieven, waarbij 6% een uitzondering vormt op de basisregel van 21% btw.

Even uw geheugen opfrissen. We hebben in Nederland meerdere btw-tarieven, waarbij 6% een uitzondering vormt op de basisregel van 21% btw. Deze uitzondering is destijds ingevoerd voor primaire levensbehoeften. U weet wel, groenten, fruit, water etc. Nu hebben wij al een blog geschreven waarom Coca-Cola door de overheid dus min of meer gesubsidieerd wordt. Deze toch niet meest gezonde, de nodige suiker bevattende drank, wordt niet belast met 21% maar dus eigenlijk als primaire levensbehoefte beschouwd en gaat dus tegen een tarief van 6% over de toonbank. Maar liefst 15% goedkoper dan verwacht.

Vervolgens schreven wij een blog omdat een lobby gaande was om groenten en fruit met het zogenaamde nultarief te belasten. Met als bedoeling dat mensen gezonder gaan eten. Dat is omgekeerde wereld, toch? Als gewoon de regel gehanteerd wordt van primaire levensbehoeften en daadwerkelijk de koekjes, chips & Coca-Cola tegen 21% worden berekend dan is de verhouding weer een stuk gezonder. Aangezien dan de prijzen met 15% stijgen zal de verhouding met groenten en fruit ook véél aantrekkelijker zijn.

En nu, nu wordt er wéér iets nieuws bedacht. Met ingang van 1 januari 2018 wordt een deel van de drogisterij producten niet meer met 6 maar met 21% belast. Dan hebben we het over bijv. over tandpasta, zonnebrandcrème en insectenspray. Het kabinet draait gewoon even een uitspraak van de Hoge Raad terug waarin stond dat artikelen als tandpasta met fluoride en zonnebrandcrème met UV-factor als medicijn mochten worden gezien. Waarom? We weten dat het noodzakelijk is om je goed in te smeren als je naar buiten gaat. Ook je tanden wil je graag gezond houden. Daarom moet je goed poetsen.

Het kan zo veel eenvoudiger. Wij pleiten nogmaals voor handhaving van de originele ‘regels’. Zorg dat ongezonde producten, die géén primaire levensbehoefte zijn gewoon belast worden, met 21% btw. Wanneer wordt ‘de politiek’ wakker?

Let wel … onze tips kunnen niet klakkeloos naar iedere specifieke individuele situatie gekopieerd worden. Fiscale voordelen zijn vaak eenvoudig te behalen, bij veel zaken ligt de kwaliteit in de nuance. Eén ding is wel zeker en makkelijk te realiseren. Door gezamenlijk pro actief en regelmatig uw financiën tegen het licht te houden kan het u niet ‘overkomen’ dat u fiscaal voordeel misloopt. Deze blog is mede tot stand gekomen, door Femke Vrij van Vrijgevig, www.vrijgevig.com

Immers, goed advies is als een investering … het levert u per definitie meer op dan het kost.