Belastingdienst, pensioengat, jaarruimte

Stop eens met de subsidie op Coca Cola en paprika ribbel chips

Stop eens met de subsidie op Coca Cola en paprika ribbel chips

Voor mijn programma op 6FM nodig ik MKB ondernemers uit om te vertellen over hun passie voor het eigen bedrijf. Gezien de tijd vh jaar had ik tevens een regionale kandidaat 2e kamer voor de VVD in de uitzending. Ik vroeg hem naar het waarom voor ongezonde levensmiddelen nog altijd subsidie wordt gegeven. In de uitzending kwamen we er niet helemaal uit, maar het zette me wel aan het denken.

Ter info .. NL kent een algemeen BTW tarief van 21%. Daarnaast kennen we voor sommige nuttige goederen en diensten een speciaal verlaagd tarief, zoals voedingsmiddelen bestemd voor menselijke consumptie, van 6%. Een fikse korting, subsidie zoals u wilt. Met andere woorden, ik herinner me echt momenten waar ik een dergelijke korting niet heb weten te onderhandelen.

Zoals de titel deed vermoeden, hier vallen dus ook de Coca Cola en paprika ribbel chips onder, terwijl we toch allemaal weten, dat dit niet heel erg goed voor je is, toch? Waarom rare frisdrank belasting invoeren? Moeilijk gedoe, schaf gewoon deze subsidie af, problem solved.

Nu vertelde ik dat op zaterdagmiddag onder het genot van een glaasje wit, genietend van de eerste voorjaarszon aan een buurman. Wat bleek hij (en zijn vrouw die er halverwege bij kwam zitten) wist ook niet dat dit verschil bestond. U begrijpt, dat was het moment waarop ik dacht, dit ga ik aan het papier toevertrouwen.

Ondanks zijn slechte politieke voorkeur, kwamen we ook met een oplossing, Namelijk, waarom geldt deze subsidie niet enkel en alleen voor primaire levensbehoeften zonder een sticker. U weet wel … groente, fruit, brood, water etc.

Trouwens, we hadden nog wel 1 kleine nuance verzonnen. Of er bij dit wetsvoorstel 1 uitzondering gemaakt kan worden. Te weten, witte wijn en dan graag dan meer specifiek, die heerlijke Chardonay uit Italië van gister.

Let wel … onze tips kunnen niet klakkeloos naar iedere specifieke individuele situatie gekopieerd worden. Fiscale voordelen zijn vaak eenvoudig te behalen, bij veel zaken ligt de kwaliteit in de nuance. Eén ding is wel zeker en makkelijk te realiseren. Door gezamenlijk pro actief en regelmatig uw financiën tegen het licht te houden kan het u niet ‘overkomen’ dat u fiscaal voordeel misloopt.

Immers, goed advies is als een investering … het levert u per definitie meer op dan het kost.

 

SHARE US:

Submit to Facebook Submit to LinkedIn Submit to Twitter