Op je 20e ben je er nog niet mee bezig, op je 30e denk je, oja toch eens in verdiepen, op je 40e denk je was ik 10 jaar geleden maar vast begonnen en op je 50e ben je eigenlijk te laat. Pensioen moet je gewoon doen. Want was je op je 20e met een tientje per week begonnen had je nu geen pensioentekort.

Je pensioen bestaat uit 3 delen:

1. Een wettelijke uitkering
2. Een deel via de werkgever
3. Het aanvullende deel dat je zelf geregeld hebt.

Nu dat laatste biedt legio kansen.

Jaarlijks mag je immers een deel opzij leggen, uitgesteld loon. Dit is niet enkel verstandig, deze jaarruimte zorgt ook nog eens voor een fijne belastingbesparing. Naast de jaarruimte …. mocht je dit niet eerder toegepast hebben, bestaat er ook nog zoiets als een reserveringsruimte. Lees … je mag een aantal jaren teruggaan.

Belastingtechnisch gebeuren nu 2 dingen …. In 1e instantie verlaagt deze aftrekpost je inkomen en daarmee de belasting in Box 1. Ander bijkomend voordeel, deze centen verdwijnen ook nog eens uit Box 3. Als je het dan ook nog eens slim wegzet in een indexfonds met lage kostenstructuur rendeert het ennnn… verdwijnt het bij overlijden niet in de grote pot maar gaat het naar de nabestaanden.

Nah, zo is het ons ook nog gelukt om 2 nieuwe wetten, iets met pensioen en box 3, via deze blog toch met elkaar in verband te brengen. Want je grootste uitgave blijft in Nederland toch nog altijd je belastingen.

Lees vooral ook deze blog: https://www.ligterink-dewit.nl/verplichte-pensioenregeling-voor-zzpers/

en deze: https://www.ligterink-dewit.nl/pensioen-kwestie-van-doen/

Let wel … onze tips kunnen niet klakkeloos naar iedere specifieke individuele situatie gekopieerd worden. Fiscale voordelen zijn vaak eenvoudig te behalen, bij veel zaken ligt de kwaliteit in de nuance. Eén ding is wel zeker en makkelijk te realiseren. Door gezamenlijk proactief en regelmatig uw financiën tegen het licht te houden kan het u niet ‘overkomen’ dat u fiscaal voordeel misloopt. Deze blog is mede tot stand gekomen, door Femke Vrij van Vrijgevig, www.vrijgevig.com

Immers, goed advies is als een investering … het levert u per definitie meer op dan het kost.