Op de onderhandeltafel in Den Haag ligt een verplichte pensioenregeling voor ZZP’ers van PvdA, GroenLinks en SP. Uit een recent onderzoek van Knab blijkt dat bijna de helft van de ZZP’ers in Nederland (48%) op dit moment geen pensioenregeling heeft of een reservepotje voor de oude dag. Dat is best veel. Tussen startende ondernemers en de meer ervaren ZZP’er is niet echt veel verschil, alleen in de reden waarom ze (nog) geen pensioen geregeld hebben. Daarnaast geeft zo’n driekwart (72%) van de ZZP’ers aan niks in een verplichte pensioenregeling te zien.

Voor mij geldt hetzelfde. Ik ben ondernemer geworden om zélf te beslissen, om zelf dingen te regelen. Die vrijheid is mijn grootste rijkdom. En die moet nu niet ingeperkt worden door de overheid door een dergelijke verplichting. Van regels en verplichtingen word ik eerder recalcitrant. Laat het mij maar op mijn manier doen. En ja, ik draag daar dan ook de verantwoordelijkheid voor.

Dat het verstandig is om je pensioen veilig te stellen, dat lijdt geen twijfel. En als het dus de bedoeling van een verplichte pensioenregeling is dat meer ZZP’ers er goed over nadenken en beter voorbereid zijn op hun oude dag, waarom dan niet meer informatie verstrekken over de mogelijkheden om hiervoor te zorgen?

Tot zover Femke Vrij (van Vrijgevig). Zeg Lars, wat vind jij ervan …… Pensioen, moet je er iets aan doen?

Lars: Ja, ja en ja, hadden we al ja gezegd? Want een ander doet het niet voor je. Tevens belangrijk, begin er zo vroeg mogelijk mee. Maar hoe, want ik hoef u niet te vertellen dat we te maken hebben met een negatieve rente. Met andere woorden, sparen is nou niet de meest rendabele methode, en zijn aandelen dan echt de only alternative left? Neen, denk aan Onroerend Goed, denk aan een lening op commercieel Onroerend Goed, denk aan het benutten van uw overwaarde, dat dus. En met name, dat laatste, de hoe vraag, zou niet door de overheid moeten mogen worden beantwoord. Daarvoor ben je zoals Femke terecht zegt, geen ondernemer geworden, toch? Nah, dat dus.