Uit cijfers blijkt dat veel ondernemers geen maatregelen treffen voor hun pensioen. Dan kan je wel dromen over wat je wilt doen na je pensioen maar ja, als je niet op tijd begint dan heb je helemaal geen vermogen. Heb je dat weleens overwogen? Dus start op tijd. En hoe je dat dan kan doen, dát vertellen we in deze blog.

Laten we beginnen met de 3 basis principes van elk pensioen:

  1. Start op tijd
  2. Start op tijd
  3. Zorg wel dat je op tijd start!

Het was, nog niet zo heel lang geleden eigenlijk betrekkelijk eenvoudig. Je startte een eigen zaak, dat ging goed en zodra je het niet meer leuk vond, verkocht je de zaak en van die centen genoot je van je oude dag. Nogmaals … das war einmal … Immers zelfs een apotheek of een tandartsenpraktijk waarvan je ooit wist, als ik die verkoop hou ik er een miljoen aan over. Deze oude wetmatigheid is anno 2019 niet langer een zekerheid. Welke opties houden we over?

Vormen van Pensioen

Als je onderneemt in de IB-sfeer, je hebt een vof of een eenmanszaak (je bent Zzp’er) dan is de Oudedag Reserve (de oude FOR, Fiscale Oudedag Reserve) een handige en meest voor de hand liggende manier. Hoe werkt het? Jaarlijks trek je een bedrag van de wint af. Anno 2019 is dat bijna 10% met een maximum van 9000 euro. Belangrijk, belangrijk, belangrijk is wel het bedrag dat je hiermee aan belasting uitspaart, ook daadwerkelijk reserveert. Immers je stelt het betalen van belasting uit. Dusssss … zet het apart en kom er NIET aan voor de aanschaf van een nieuwe wasmachine. Zodra je met pensioen gaat of stopt met je bedrijf, moet met het totaal van het bedrag van de OR worden verrekend. Afhankelijk van de situatie wordt hier anders mee omgegaan. Nogmaals, apart zetten dus!

Bij andere rechtsvormen zoals NV of BV dan kan je geld voor je pensioen reserveren in je eigen bedrijf. Of te wel je betaalt jezelf iets minder uit. Voordeel is dat het geld dan niet naar je privé inkomen gaat en je daar geen belasting over betaalt.

Natuurlijk moet je altijd zorgen voor een positieve waardeontwikkeling van je bedrijf. Door te investeren in je bedrijf kan je de waarde (wellicht) vermeerderen. Blijft wél altijd een risico. Je weet immers niet hoe vraag en aanbod zich verhouden tegen de tijd dat jij met pensioen gaat en hoeveel je bedrijf dan waard zal zijn. Als je een bedrijfspand bezit, is dat in vrijwel alle gevallen een goede basis.

Belangrijkste blijft vooral dat je op tijd begint. Je kan er niet té vroeg mee beginnen. Wel te laat.

 

Let wel … onze tips kunnen niet klakkeloos naar iedere specifieke individuele situatie gekopieerd worden. Fiscale voordelen zijn vaak eenvoudig te behalen, bij veel zaken ligt de kwaliteit in de nuance. Eén ding is wel zeker en makkelijk te realiseren. Door gezamenlijk proactief en regelmatig uw financiën tegen het licht te houden kan het u niet ‘overkomen’ dat u fiscaal voordeel misloopt. Deze blog is mede tot stand gekomen, door Femke Vrij van Vrijgevig, www.vrijgevig.com

Immers, goed advies is als een investering … het levert u per definitie meer op dan het kost.