Spoiler allert … het zal u niet verbazen, maarrrr …. de prijzen van het onroerend in Portugal zijn de afgelopen jaren exponentieel gestegen. Ennn, anders dan in Nederland, betaal je er in Portugal wel belasting over. Dat is, het verschil tussen ver- en de aankoop destijds. Toch even een dingetje mentaal gezien.

De winst (Mais – valias) die wordt gerealiseerd bij de verkoop van je Portugese huis is in principe belast. Nu is er één zeer belangrijke uitzondering. Te weten de herinvestering, Als je bovenstaande winst herinvesteert in de primaire woning, dannnnnn …. Is bovenstaande winst vrijgesteld. Of ietsje netter, wordt deze vooruitgeschoven. De termijn hiervoor is ook nog eens ruim, te weten, 24 maanden voor en 36 maanden na de verkoop van het object. 

Vooralsnog geldt deze faciliteit voor fiscaal ingezetenen van Portugal. En nu komt het. We schreven in de vorige blog al even, Portugal is meer dan eens op haar vingers getikt vanwege deze discriminatie. Lees …. Sedert 2023, mogen Portugees ingezetenen en non-residents niet langer apart behandeld mogen worden. De non-residents betalen hierdoor sedert dit jaar minder belasting.  

Het Europese Hof sprak zich in 2007 (decreto-lei nº361/2007) reeds uit over het feit dat deze herinvestering niet per se in Portugal plaats hoeft te vinden. Sterker, de vrijstelling werd uitgebreid naar een willekeurig EU-land. Nu hebben we geen glazen bol, maarrrr ….. de kans is bijzonder groot, met bovenstaande info, dat u de rechtszaak wint, du moment, dat…. Enfin, we hoeven u niet te helpen met de creativiteit die in deze te verzinnen is toch? Iets met aflossing hypotheek primaire woning, verhuizen, verbouwen …offff? 

Tenslotte is het ook nog eens, dat er van u verwacht wordt deze aangifte zelf in te dienen. U krijgt (vooralsnog) dus niet automatisch een aangiftebiljet. Deze aangifte kan gedaan worden tot in het kalenderjaar, volgend op het jaar van verkoop. Hierin maakt u dan ook kenbaar dat u gebruik heeft gemaakt van de zogenaamde vrijstelling op grond van de herinvestering. 

Let wel … onze tips kunnen niet klakkeloos naar iedere specifieke individuele situatie gekopieerd worden. Fiscale voordelen zijn vaak eenvoudig te behalen, bij veel zaken ligt de kwaliteit in de nuance. Eén ding is wel zeker en makkelijk te realiseren. Door gezamenlijk proactief en regelmatig uw financiën tegen het licht te houden kan het u niet ‘overkomen’ dat u fiscaal voordeel misloopt. Deze blog is mede tot stand gekomen, door Femke Vrij van Vrijgevig, www.vrijgevig.com

Immers, goed advies is als een investering … het levert u per definitie meer op dan het kost.