De Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) is een fiscale regeling in Nederland die bedoeld is om de overdracht van familiebedrijven te vergemakkelijken. Deze regeling heeft tot doel te voorkomen dat de overdracht van een onderneming aan de volgende generatie wordt belast met hoge successierechten (erfbelasting) of schenkbelasting. Onder bepaalde voorwaarden kan de BOR leiden tot een volledige vrijstelling van belasting of in ieder geval een verlaagde belastingheffing bij de overdracht van een onderneming binnen de familie. Hierdoor wordt het voor families gemakkelijker om het bedrijf van generatie op generatie door te geven.
De BOR is een onderdeel van de successiewet, schenk en erf belasting (Art 35a-f) en gaat enkel over het ondernemingsvermogen. De voorwaarden … het moet een lopende onderneming betreffen. Dus bijvoorbeeld niet een BV die enkel beleggingen beheert. Erft u dan dient de onderneming minimaal 1 jaar eigendom vd overlevende te zijn geweest, bij schenken is dat 5 jaar. De ontvanger dient de onderneming minimaal 5 jaar voort te zetten.
De vrijstelling in de BOR wordt aangepast, zodat vanaf 2025 100% van de going-concern-waarde tot € 1,5 miljoen wordt vrijgesteld, en 70% van het meerdere. Bron: voorjaarsnota. Voor het eventueel te betalen bedrag kunt u vervolgens wel max 10 jaar uitstel aanvragen.
Kortom: 100 – 70 = 30%, waarover je max 20% belasting betaalt = 6%. Om van de BOR gebruik te willen maken dien je een verzoek in bij het indienen van de aangifte, voorzien van een onderbouwing vd waarde vh bedrijf.
De specifieke voorwaarden en regels met betrekking tot de BOR kunnen variëren afhankelijk van de omstandigheden en de aard van de onderneming. Het is belangrijk om advies in te winnen bij een belastingadviseur of fiscalist wanneer je te maken hebt met de overdracht van een familiebedrijf en gebruik wilt maken van de Bedrijfsopvolgingsregeling om de fiscale gevolgen te begrijpen en te minimaliseren. Nah, dat dus.
Let wel … onze tips kunnen niet klakkeloos naar iedere specifieke individuele situatie gekopieerd worden. Fiscale voordelen zijn vaak eenvoudig te behalen, bij veel zaken ligt de kwaliteit in de nuance. Eén ding is wel zeker en makkelijk te realiseren. Door gezamenlijk proactief en regelmatig uw financiën tegen het licht te houden kan het u niet ‘overkomen’ dat u fiscaal voordeel misloopt. Deze blog is mede tot stand gekomen, door Femke Vrij van Vrijgevig. Immers, goed advies is als een investering … het levert u per definitie meer op dan het kost.