Van Netflix hoef je niet per se iets te leren, toch? Maar we sluiten het niet uit, sterker, we hebben een aantal voorbeelden waar je absoluut iets opsteken kunt. Leren van fouten van anderen, inspiratie op doen bij anderen of gewoon een beetje vermaak? Deze films en series hebben allemaal wel íets daarvan….

Dragons Den
Beginnende ondernemers die op zoek zijn naar een investeerder, krijgen de kans om hun eigen bedrijf te pitchen aan vijf van de meest succesvolle zakenmensen van het land. Zij hebben hun sporen ruimschoots verdiend en gaan nu hun geld, kennis en ervaring delen met startende ondernemers.

  Wolf of Wallstreet
  Jordan Belfort (DiCaprio) is een effectenmakelaar op Long Island die bijna twee jaar gevangenisstraf uitzit omdat hij weigerde mee te werken aan een enorme effectenfraudezaak uit de jaren negentig die gepaard ging met wijdverbreide corruptie op Wall Street en in de zakenbankwereld, inclusief infiltratie van de maffia.

  Big night
  Twee Italiaanse restaurants in Amerika. De een serveert de heerlijkste risotto en prachtigste timpano die je kunt bedenken. Maar de klanten blijven weg. 
  De ander serveert alles, zolang het maar spaghetti met gehaktballen is. Dit restaurant is een groot succes. 

  In een poging klanten te trekken, besluit het eerste restaurant een ‘big night’ te organiseren, maar die verloopt anders dan ze hoopten.

  Chef
  Deze komische film volgt het leven van chef-kok Carl Casper (Jonathan Favreau), die weigert in de pas te lopen van de commerciële restauranteigenaar. Carl pakt zijn biezen en vertrekt naar Miami waar hij zijn eigen foodtruck begint. De film onderstreept het belang van culinaire passie, creativiteit en ondernemersgeest. Favreau wordt overigens geflankeerd door niet de minsten: Scarlett Johansson, Sofía Vergara en Dustin Hoffman blijken de beste ingrediënten voor een bioscoop-hit.” “Chef has all the ingredients for a hit.” – LA Times Amazon.

  Steve Jobs
  Deze biografische film zoomt in op het leven van de legendarische Apple-oprichter Steve Jobs. Het geeft een inkijkje in Jobs ondernemersgeest, zijn nukkige karakter en de sleutelfiguren in zijn leven. De film stuitte bij publicatie op boze tongen: de film zou een té gepolijste weergave zijn van de werkelijkheid. Niettemin geeft de film een interessante – en wellicht gladgeschoren – inkijk in het leven van Jobs.

  The Founder
  Een zogenaamde ‘origin-story’ van één van ‘s werelds grootste bedrijven. In The Founder volgen we het begin van de McDonald’s franchise. Een succesvol hamburgerrestaurant van twee broers, wordt door de slimme zakenman Ray Kroc uiteindelijk uitgerold tot wereldwijde formule. Eén van zijn beroemdste uitspraken wordt nog steeds regelmatig aangehaald op menig economische opleiding: “Mensen denken dat ik in de hamburger-business zit. Maar ik zit in de onroerend goed business”. Een no-nonsense leerschool over marges, revenue sharing en businessmodellen.   

  Wirecard
  Aanvankelijk een snelgroeiende Duitse betaalservicedienst en betalingsverwerker, die op zeker moment in beurswaarde zo groot wordt dat het bedrijf zelfs overweegt om de Deutsche Bank over te nemen. Maar dan stort het kaartenhuis in elkaar. In juni 2020 maakt Wirecard bekend dat bijna twee miljard euro aan banktegoeden die op de balans stond kwijt zijn en niet veel later dat die tegoeden mogelijk nooit hebben bestaan.

  WeCrashed
  Over de opkomst en val van de twee oprichters van WeWork, een multinational die in essentie kantoorvloeren least, ze een hippe inkleding geeft en vervolgens verhuurt als coworkingruimtes. Van een waardering van 47 miljard naar een faillissement.

  Succession
  Amerikaanse dramaserie die op 3 juni 2018 in première ging op HBO. De serie draait om de fictieve familie Roy, de eigenaren van een wereldwijd mediaconglomeraat. De problemen die spelen bij de opvolging binnen de familie zijn meer dan de moeite waard.

  Zijn we iets vergeten, ongetwijfeld! Laat het ons weten. En ondertussen… ennuh doe er je voordeel mee!