Lease [lies] <m> 0.1 wel willen maar niet kunnen.
Hoe vaak kregen we reeds de vraag … Lars, is het interessant om die BWM te leasen? Zodat ik extra kosten kan aftrekken. In 99% van de gevallen, is en blijft het antwoord ….. NEEEEEEN. Niet doen, spaar nog even door, kijk naar iets van 6 maanden oud, of beter nog importeer die auto uit Duitsland …. Want de vraag die hierachter schuil gaat is ….. zal ik kopen of huren?

Met andere woorden, het is eigenlijk een cashflow vraagstuk. Want stel … even lekker zwart wit …. Zou je …. Als je 10 miljoen op de bank zou hebben staan …. zou je me die vraag dan ook stellen, niet toch? Heeft overigens niets met die BMW te maken, hè.

Hoe mooi het ook wordt verkocht, lease is per definitie duurder dan kopen. Zie de gebouwen waarin de maatschappijen zitten, die betaalt u echt zelf. 

Oja, dan heb je die 60 termijnen netjes uitgediend, dan komt dat konijn uit de hoed hè. Want er zal altijd die kras worden gevonden die buiten de reguliere gebruikssporen valt, de meer of minder kilometers, kortom, er volgt echt nog een eindtermijn, nah ..dat dus.

Want …… Leasen, het lijkt zo makkelijk en voordelig, per maand. Een auto, fiets, apparatuur (denk aan printers, koffiemachines), we leasen er maar lustig op los. Maar hoezo eigenlijk, is het echt zo gemakkelijk en voordelig?

Ik zeg maar zo, kijk eens naar de poche gebouwen alwaar die leasebedrijven gevestigd zijn. Dat is toch best opmerkelijk, wellicht zelfs ietsje buitenproportioneel? Degene die leaset betaalt het, hè. Lees, jij dus, in die nieuwe lease, waarvoor je de centen niet had om hem zelf te kopen, betaal jij mee aan het uiterlijk vertoon.

Het alternatief, een weekje door sparen, kan je zelf die fiets kopen. Dan ben je eigenaar. De kans dat dat uiteindelijk voordeliger is, is best groot.

Voorbeeldje doen, kijk eens op marktplaats naar een auto van een jaar oud, selecteer op prijs van laag naar hoog, de eerste pagina’s worden gedomineerd door mensen die van hun private lease contract af willen, toeval? Neen, echt niet.

En jaaa, er zijn ook voorbeelden waarin lease wel zin heeft, zoals Hilton. Zij hebben alle stenen verkocht en huren nu hun panden. Met het geld dat ze van de verkoop hebben, startten ze nieuwe exploitaties, hetgeen de business als totaal deed groeien. Of te wel de zogenaamde sale en lease back constructie. 

Zijn er uitzonderingen? Ja, stel dat u met de centen die u uitspaart een alternatieve besteding kunt vinden die beter rendeert dan de extra leasekosten, dan heeft het zin. Het is bijvoorbeeld niet voor niets dat hotels niet meer de eigenaar van de stenen zijn.

Kortom, denk svp zelf 2x na, voordat je je begint aan zo een lease contract van 60 maandtermijnen. Want, een wijs man zei ooit …. Het is niet geheel toevallig dat lease rijmt op verlies….