Vorige week trad Luís Montenegro aan als de nieuwe Portugese premier, Hij besloot een centrum rechtse regering te vormen met leden van AD (namelijk PSD en CDS-PP). In Nederland hadden we op 22 november ook verkiezingen, dat is 6 maanden terug. Twee keer raden wanneer de Portugese verkiezingen waren, nee, …. nee, precies 1 maand ervoor. Zo kan het ook. Ter info …. Onze vrienden van D66 namen er tot 2 maal toe 300 dagen de tijd voor.

De premier besloot om, net als António Costa eerder deed, de ministers te verspreiden over 17 ministeries, maar sommige werden gecreëerd door Luís Montenegro, en sommige sloten zich aan bij andere ministeries. Nu heeft Portugal 17 nieuwe ministers verspreid over diverse gebieden, die op verschillende gebieden zullen werken met de “solidaire steun en medewerking van de president van de Republiek”, zei Marcelo Rebelo de Sousa in een persconferentie nadat Luís Montenegro officieel premier was geworden.

Voor een beknopt overzicht nieuwe regeringsmaatregelen in Portugal. Van belastingwijzigingen tot immigratiequota – kijk wat de nieuwe regering van plan is…

De belangrijkste punten:

  1. Loon en carrière: Doel is om werknemers in de overheidsdienst mbv een prestatieloon te motiveren en te behouden.
  2. Economie: De regering wil de economie stimuleren en banen creëren. De belastingverlagingen moeten huishoudens en bedrijven meer geld in handen geven. Belastingverlaging: IRC van 20% naar 15%, IRS-tarieven verlagen, prestatiepremies vrijstellen van belastingen.
  3. Sociaal: De regering wil de immigratie beter reguleren en integratie bevorderen. De focus ligt op het aantrekken van geschoold personeel. De hervormingen van het gevangenissysteem moeten leiden tot minder recidive. De gezondheidszorg moet toegankelijker worden voor iedereen. Het huisvestingsplan moet zorgen voor meer betaalbare woningen.
  4. Overig: De regering wil de efficiëntie en transparantie van de overheid iha en de gevangenissen in het bijzonder verbeteren.