Enkel en alleen successen? Echt niet, in deze serie blogs neem ik je mee langs de fouten die ik zelf door de jaren heen heb gemaakt. In de hoop dat de lezer er wat van leert en om te laten zien dat niets menselijk ons vreemd is, oftewel draai het om en vertaal het voor jezelf naar een valkuil alwaar je niet in wilt vallen. En nog een inkoppertje je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden…leer van andermans fouten, in dit geval de mijne bijvoorbeeld. 

Ik noem deze blog met een heel duidelijke reden niet ondernemerslessen. A. Wie ben ik om u te vertellen hoe het moet? Ik kan u wel vertellen wat ik fout heb gedaan. En B. …. daarnaast zie ik vele zogenaamde lessen online voorbijvliegen van mensen waarvan ik 100% zeker weet, dat zij nimmer een winstgevend bedrijf hebben gerund. Zie het als de voetballer die een horecazaak begint. Dat je lekker kon voetballen wil niet zeggen dat je opeens overal verstand van hebt in het algemeen en laat staan van ondernemen in het bijzonder. 

Nah, nog een voorbeeld om de serie mee af te sluiten. Net nadat we Nyenrode met succes hadden afgerond meende ik samen met 2 maatjes in ene overal verstand van te hebben. Via via, kwamen we in contact met een hipperdepip modemerk, dat net failliet was gegaan en we via de curator voor een redelijk prijs konden doorstarten. How hard can it be? Ter info, sedert mijn allereerste stage heb ik op 7 maanden na, en tot op de dag van vandaag, enkel en alleen de financiën van bedrijven georganiseerd. Lees: hoewel ik mezelf best hip vind, heb ik van de operationele en M&S kant van mode-bedrijf echt nul komma nul verstand.  

Kortom, dat werd het nodige personeel inhuren, en die wilden nog een salaris ook, die rommel moest worden voorgefinancierd, in de tussentijd nog een soortgelijk bedrijf overgenomen, de volgende collectie moest worden ontworpen, problemen met de productie van die bende en ik kon helemaal nix. Al bleef ik tot 03,00 uur ‘s nachts op kantoor, het leverde geen enkele tevreden klant op. 

Enfin, u zult inmiddels begrijpen, de zaak ging wederom gierend failliet, dat wil zeggen, we hebben het zelf op de bekende dinsdag bij de rechtbank Amsterdam aangevraagd. Vanaf dat moment zit je niet langer achter het stuur en ben je overgeleverd aan de curator. In ons geval een enorme lul, die enkel en alleen zn eigen zakken heeft lopen vullen. Terwijl ik de bank kon terugbetalen. 

En ja, ik heb er vele vele nachten wakken van gelegen. Halverwege de nacht naar benee, op de bank toch proberen nog een uurtje te slapen, radio 1 er bij aan om niet enkel te blijven malen. Heb ik er iets van geleerd?  Jazeker, ik doe enkel en alleen waar ik verstand van heb, dat is MKB-ondernemers helpen op het gebied van accountancy en belastingadvies voor een fixed fee. En ja, heel af en toe participeer ik nog wel eens, maar nimmer met centen, enkel met mijn kennis op het gebied waar ik wel verstand van heb, de financiën. Nah, dat dus.