Het is vakantie dus er is niets op tv. Dat is overigens sedert einde van het voorjaar al het geval. Want in Hilversum neemt men het begrip zomerstop zeer serieus en dus letterlijk. Want de wettelijke 20 dagen of het Haagse reces zijn voor de tere tv-makers echt ver onvoldoende om de creatieve batterij op te laden. Terwijl ik dit schrijf, zijn in Tokyo de uitgestelde olympische spelen 2020 begonnen. En daar wil het even met je over hebben …. En dan met name het zwemmen.

Want waar ik me over verbaas is de gigantische hoeveelheid zwemonderdelen. Welke professor heeft dat bedacht? De leverancier van de medailles? Werkelijk elke variant geeft je een nieuwe kans op goud. Laat ik me beperken tot de huidige onderdelen, want met hindernissen en wie het langst z’n adem onderwater in kon houden is niet langer een gouden plak waard.

Zolang je niet verzuipt en als 1e de overkant haalt, heb je goud te pakken. Die overkant is na 50 meter bereikt, en door de borstcrawl te gebruiken, ga je feitelijk het snelst. Maarrrr dat bleek dus veel te eenvoudig, dit moet moeilijker kunnen, daar moest meer variatie in.

Zonder heel veel creativiteit werd bijvoorbeeld verzonnen …. aan het einde aantikken en dezelfde weg terug. Deze creator, deze fan van de sport, verzon in ditzelfde moment van inspiratie meteen ook, dat je van zwemmen niet lang genoeg genieten kunt, dus werd na de 50 en de 100 ook 200, 400, 800 en 1500 meter verzonnen. Jaja, kom er maar eens op. Tussenstandje, we zitten nu op 6 medailles.

Nogmaals, de methode waarop je het snelst de overkant bereikt is echt al een paar jaartjes bekend hè. De 100 meter atletiek ga je toch ook niet hinkelen? Ongetwijfeld had 1 van de projectgroep, met een lichte sadistische voorkeur nog een zakje wiet liggen, want het was tijd voor alternatieve methoden van blijven drijven. Het briljante voorstel dat werd geopperd is …. Hou je vast, op je rug en achteruit, das gegarandeerd lachen, want je ziet niets, dus je moet haast wel eindigen door een knal met je hoofd tegen de muur. Dit voorstel werd geaccepteerd op voorwaarde dat er ook nog iets 100% veiligs en iets 100% ludieks tegenover zou staan. En zo werden de schoolslag en de vlinderslag aan de medaillekansen toegevoegd. Tot zover de mannen. Ctrl A, Crtl F, Ctrl C, Ctrl V – dat waren de vrouwen.

Einde overleg, een klap erop, we zijn er, vergadering sluiten en klaar. Hoho, we zijn er nog niet hè … want alleen is maar alleen. Dus, kijken hoe we een team-element kunnen toevoegen. Dat werd een wedstrijdje met je vriendjes waarbij je om de beurt in het water springt. Uiteraard werden bovenstaande variabelen, lengte en manieren waarop weer uit de kast gehaald, want … het is wel zwemmen hè.

Nu lieten de meer inclusieve, woke, D66, grachtengordel teamleden van zich horen, jaaaaaa, oké, maar dan willen wij ook de jongens tegen de meisjes. Tuurlijk, joh, medaille erbij.

D66 hun zin, dan ook de diehards een zegje, noem hen de commando’s binnen de zwemsport, die zo een beschermde omgeving van het chloor-bad enkel iets voor watjes vinden. Nee, zij wisten van het bestaan van een splintergroepering die het liefst op het strand afspraken om dan een heeeeel lang eind te gaan zwemmen. Ver genoeg, dat je vanaf hetzelfde strand absoluut niet kon zien wie er op kop lag.

Kortom, zwemmen, iets dat zwemfans … heeeeel spannend vinden. Maar, dat is het niet, het is extreem saai, er gebeurt niets, maar de kans op een olympische medaille is wel groter dan de winkans in de staatsloterij. Iets vergeten? O ja, we hebben ook nog een groep die trucjes van de hoge duikplank doen, een club die een bal aan het spelelement toevoegen. Nah, dat dus.