Vorige week nam de 2e kamer het wetsvoorstel aan, dat excessief lenen van de eigen BV aan banden moet leggen. 

We leggen het uit. 

Stel u heeft overtollige cash in uw BV en de wens een nieuwe 911 Targa te kopen, dan zijn er 3 methoden de cash naar privé te halen, een 911 rij je immers niet op de zaak, toch?

Je keert het uit als salaris, beetje zonde, immers je betaalt er 49,5% belasting over. Je keert het uit als dividend. Scheelt bijna de helft, maar kost toch nog altijd bijna 27%.

Of, of, of …. Je leent het van de BV en dat kost je nix. Okay, je dient je netjes aan de spelregels te houden, iets met rente en zakelijk, maar dan ben je al een heel eind.

Precies dat laatste wordt nu aan banden gelegd, want er werd toch wel iets te gretig gebruik van gemaakt. Dat is, per 1 januari 2023 mag u tot maximaal EUR 700k van de eigen BV lenen, erboven is dividend. Plus …. Ook handig …. De eigen woningschuld blijft er ook buiten. Kortom, met een beetje creativiteit is er nog best veel mogelijk.

Want hoewel de wet ook nog door de 1e kamer moet worden goedgekeurd, blijven er waarschijnlijk wel methoden om deze wet te ontwijken. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan onderling over en weer lenen bij een willekeurige derde zoals bij de jubelton gebeurde. Of zoals een klant in Portugal deed. Hij leende aan de Portugese LdA, die er vervolgens een huis mee kocht.

Bron afbeelding: Marnix van Rij, Staatssecretaris van Financiën