“Let’s take your car, since it has free parking”, aldus mijn buurman Luiz. Wacht, ik leg het uit. We moesten even langs de advocaat in Faro. En het centrum van Faro kent betaald parkeren. Buitenlandse auto’s werden echter nooit beboet omdat Portugal geen uitwisseling met Nederland en in zijn geval Engeland kende ….. ja inderdaad kende …. 

Tót hij een jaar terug toch de nodige fanmail ontving. Niet betaalde toll van de A22. Want anders dan de snelweg naar Lissabon, kent de Autoestrada do Algarve geen slagboom om de toll direct en ter plekke te voldoen. Jaja, ik weet heus wel, paar dagen wachten, in de rij gaan staan bij de CTT, en dan kan je achteraf betalen, ….. maar sorry hoor, rijen zijn niet zo mijn ding. En het klantvriendelijke karakter van www.pagamentodeportagens.pt kent ook nog wel een paar verbeterpunten.

Enfin, waar waren we gebleven, buurman Luiz en de fanmail. Dit bracht mij op het idee toch maar eens te onderzoeken hoe het werkte. Wat bleek, je kunt met een buitenlands kenteken gewoon een kastje bij de Via Verde bestellen. Lekker met ietsje bijremmen onder het groene V-teken door en je niet schuldig voelen over niet de toll te hebben voldaan.

Hoe werkt het … wel even de nodige voorbereidingen treffen, je kenteken en creditcard bij de hand, en vervolgens registreren via www. https://www.viaverde.pt/particulares. Je gelooft ‘t of niet, de confirmatie e-mail was direct binnen, en binnen een paar dagen hadden we het kastje netjes ontvangen, nah dat dus en doe er je voordeel mee.


PS. Om volledig te zijn voor onze lezers…..er zijn vier mogelijkheden om de toll te betalen, daar waar dus geen poortjes zijn en je alleen elektronisch kan betalen….

  1. Tolbadge: Voor de meeste buitenlanders lijkt een tolbadge de handigste en voordeligste manier om elektronisch tol te betalen. Gekoppeld aan je kenteken en je kan er ook bij enkele honderden parkeerterreinen en parkeergarages mee betalen in Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië.
  2. EasyToll: Easytoll is alleen te gebruiken op snelwegen met elektronische tolheffing. Met EasyToll worden de tolbedragen via tolpoorten met camera’s automatisch afgeschreven doordat het kenteken is gekoppeld aan een creditcard. Initieel nadeel: je moet je vooraf aanmelden….pfff gedoe dus? Neen, alles behalve zie immers hierboven.
  3. TollCard: een soort prepaidkaart met een tegoed van € 5, € 10, € 20 of € 40, is te verkrijgen bij CTT-postkantoren, tankstations langs de snelwegen én online. De prepaidkaart moet voor gebruik geactiveerd worden door het versturen van een sms met een bepaalde code en het kenteken. Wanneer het tegoed op de kaart opraakt, ontvang je een sms-alert.
  4. Wie maar een paar dagen in Portugal verblijft, kan gebruik maken van TollService. 3 opties:
    – driedaagse kaart voor de snelwegen met elektronische tolheffing
    – trajectkaart A 28 of A 41 Spanje – vliegveld van Porto
    – trajectkaart A 22 Spanje – vliegveld van Faro