Sociaal gewenst gedrag proberen te sturen met bonussen
We kennen het instrument uit het bedrijfsleven. Een bonus in het vooruitzicht indien bepaalde targets worden gehaald. De overheid kent het instrument al jaren, maar kiest voor een andere term. Hoewel we hier iets van vinden, geven we u graag de tip, hoe uw voordeel ermee te doen.

De SEPP in de praktijk
Bent u een particulier en koopt of leaset u op of na 4 juni 2020 een volledig elektrische personenauto in de kleinere of compacte middenklasse? Dan komt u in aanmerking voor de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP), een soort bonus dus. Tot 4.000 Euro. De subsidieregeling is voor zowel nieuwe als gebruikte elektrische personenauto’s.

Deze subsidie is alleen voor particulieren (natuurlijk persoon die privé een auto koopt of leaset). U komt eenmalig in aanmerking voor subsidie als wordt voldaan aan de voorwaarden. De subsidieregeling loopt van 1 juli 2020 tot 1 juli 2025, tenzij het budget eerder op is.

Welke elektrische personenauto’s?
Wilt u in aanmerking komen voor subsidie? Dan moet de elektrische personenauto voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Een 100% elektrische personenauto met een actieradius van minimaal 120 kilometer.
 • De catalogusprijs (oorspronkelijke nieuwprijs) is niet lager dan € 12.000 en niet hoger dan € 45.000.
 • De auto is als elektrische personenauto geproduceerd en mag niet zijn omgebouwd tot elektrische auto.

Bedragen
Voor 2020 en 2021 zijn de subsidiebedragen voor elektrische personenauto’s die aan de voorwaarden voldoen:

 • Gebruikte elektrische personenauto koop of private lease = € 2.000
 • Nieuwe elektrische personenauto koop of private lease = € 4.000

Het jaarbudget voor de nieuwe auto’s is voor 2020 overigens al op. Aanvragen kan electronisch via het RVO met E-Herkenning en/of DigiD.

Alvorens de subsidie aan te vragen, verzamel deze info
Houd uw inloggegevens en een digitaal afschrift van uw koopovereenkomst bij de hand. U heeft de koopovereenkomst van een RDW-erkend autobedrijf getekend op of na 4 juni 2020. U doet de subsidieaanvraag binnen 60 dagen na de datum van ondertekening van de koopovereenkomst. Deze gegevens heeft u nodig bij de subsidieaanvraag:

 • Naam, adres, e-mailadres en het burgerservicenummer
 • DigiD
 • IBAN-bankrekeningnummer
 • Naam en het adres van het autobedrijf
 • Datum ondertekening koopovereenkomst. Houd voor de zekerheid uw digitale overeenkomst bij de hand
 • Merk, model (handelsbenaming) en type van de personenauto die op de koopovereenkomst staat
 • De oorspronkelijke catalogusprijs van de personenauto, zoals deze gold op de datum van de eerste toelating (datum op kentekenbewijs).
 • Kenteken

Wat zijn de belangrijkste verplichtingen voor u tijdens de subsidieperiode?
De gekochte elektrische personenauto staat 3 jaar ononderbroken op naam van de subsidieontvanger. Bewaar al uw documenten zorgvuldig, zoals uw koopovereenkomst. U bent verplicht deze te bewaren tot 3 jaar na de datum van tenaamstelling van de elektrische personenauto. Op verzoek van RVO moet u de koopovereenkomst kunnen aanleveren.

Enfin, en nu de nuance (geïnspireerd op BNR Petrolheads) …….
Nadat de Tesla Model S (een inferieur Amerikaans product) ons als belastingbetaler in 2013 kapitalen heeft gekost, is het nu tijd voor die kleine Tesla (lees: de Opel kadet anno 2020). Het is niet voor niets, dat het budget 2020 voor nieuwe auto’s op is en het 2e hands budget niet. Deze mensen waren immers allang van plan een dergelijke nieuwe auto aan te schaffen en krijgen nu achteraf een cadeau (bonus!) van de overheid.

 

 

Let wel … onze tips kunnen niet klakkeloos naar iedere specifieke individuele situatie gekopieerd worden. Fiscale voordelen zijn vaak eenvoudig te behalen, bij veel zaken ligt de kwaliteit in de nuance. Eén ding is wel zeker en makkelijk te realiseren. Door gezamenlijk proactief en regelmatig uw financiën tegen het licht te houden kan het u niet ‘overkomen’ dat u fiscaal voordeel misloopt. Deze blog is mede tot stand gekomen, door Femke Vrij van Vrijgevig, www.vrijgevig.com

Immers, goed advies is als een investering … het levert u per definitie meer op dan het kost.