Nah, de kogel is door de kerk hoor
Terwijl onze Hugo lekker op Zalando naar nieuwe schoenen surft, terwijl vaccineren en testen enkel en alleen op parttimebasis gebeurt, terwijl bedrijven in het MKB ondertussen failliet gaan … krijgen we …. Tromgeroffel s.v.p. ….  per 31/12/2022 wel statiegeld op blikjes. Applaus!

Echterrrr ….
Want, zoveel schrijft onze staatssecretaris Stientje van Veldhoven op rijksoverheid.nl vandaag, het aantal blikjes in de natuur zal en moet omlaag. Dus wordt er dadelijk per blikje en klein flesje € 0.15 extra gerekend. Want zo schrijft Stientje verder, van de 2 miljard blikjes verdwijnen er 150 miljoen in de natuur. Stientje gaat deze 7% dus eens even stevig en kordaat aanpakken. Want, zo denkt het causale brein van Stientje, als we nu eens 15 hele centen statiegeld gaan vragen, dannn, ja dan is iemand die nu een vol blikje wel mee de natuur IN kan nemen in één keer bewust van zijn aso gedrag. Deze non verlaat, deze aso, deze onopgevoede eikel, deze #$%@%#$ gaat nu in ene zijn lege blikje mee naar huis nemen. Tuurlijk Stientje. #NOT

Ik gooi al m’n afval het liefst in 1 bak. Daar is een reden voor. Het is makkelijk, dus je doet het. Ennnn, het is al jááááren bekend, dat decentraal scheiden het domste van het domste idee is. Mensen kunnen het niet. Machines echter wel, waardoor er een kwalitatief vee betere grondstof ontstaat. Echter, als ik zie dat mijn kinderen hun afval op straat gooien, zijn ze echt hun iPhone een maand kwijt. Dat noemen we bij ons thuis opvoeden en ik heb nieuws, daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen.

Stientje sluit haar betoog af met het fantastische argument, dat er in heel de wereld nog 4 landen zijn die dit doen. Vier …. 4 gedeeld door 200 … Stientje, dat is 2%. 98% doet het niet, hè. Daar is een reden voor, het heffen van statiegeld is een gedrocht, een extreem duur systeem, waarvan de kosten bij de MKB-ondernemer komen te liggen. Ik vertaal het even voor Stientje …. ‘da kost hertstekke duur en levert gene ene ruk op’.

Hoe dan wel?
Maak van de uitzondering geen regel!!! Als je sigaretten of een leeg blikje nu zo goor vindt ruiken in je auto … stop dan gewoon met roken i.p.v. je peuk uit raam gooien. Ik wil nog net niet zeggen …. De doodstraf op afval uit raam, maarrrrr Stientje … verhoog gewoon die boete exponentieel!!  Dat kunnen we toch ook met verkeersovertredingen. En weet je, dat doet 98% van de wereld al.

Nah, dat dus .