Vaak krijgen we de vraag of het fiscaal interessant is naar Portugal te verhuizen, en dan met name hoe die 20% flat rate van de NHR-regeling nu precies werkt. Met andere woorden .. hoe gaat het nu in de praktijk? Ter info, In bijna heel de wereld geldt, je wordt geacht voor wat betreft je wereldinkomen belastingplichtig te zijn in het land alwaar je sociale leven zich afspeelt. Toegegeven, 20% klinkt best aantrekkelijk. Maar het is niet zo heel erg bijzonder hoor.


De Portugese NHR-Regeling is geen op zich staand fenomeen, want Nederland kent de zogenaamde 30%-regeling. Komt u vanuit een ander land in Nederland werken, dan maakt u wellicht extra kosten, de zogenoemde extraterritoriale kosten. Dat komt bijvoorbeeld omdat het levensonderhoud hier duurder is dan het land van herkomst. U kunt van uw werkgever een onbelaste vergoeding krijgen voor deze extra kosten. Maar in plaats daarvan mag de werkgever er ook voor kiezen om 30% van uw loon, inclusief vergoeding, belastingvrij aan u uit te betalen. Dit is de Nederlandse NHR variant ofwel de 30%-regeling.

Klein actueel intermezzo, terwijl de Nederlandse economie hoofdzakelijk kennis gedreven is. Er een gierend tekort aan personeel is, wordt er momenteel aan gedacht, lees: symbool politiek, om deze regeling af te schaffen. Het levert uiteraard geen ene rooie cent op, maar onze linkse politici, dienen weer even een slag in de rondte te deugen. kortom, hoe dom!

Enfin, terug naar de NHR, Residentes Não Habituais (RNH). Hoe werkt het, waaraan moet je voldoen, wat zijn de voordelen, voor wie is het interessant?
. Je bent geen fiscaal inwoner geweest in de laatste 5 jaren
. Het regime is dan geldig voor 10 jaar
. Er geldt dan een belastingtarief van 20% voor kwalificerend arbeidsinkomen (lees: bepaalde beroepen of activiteiten met toegevoegde waarde)
. Ter info, het normale IB-tarief loopt op tot max 48%
. Je dient je officieel in te schrijven bij de gemeente en dan de NHR-status aan te vragen
. Beroepen met een toegevoegde waarde staan hieronder
Kortom, ideaal voor de hippe digitale nomaden anno 2022. Nah, zo eenvoudig dus.

Annex, beroepen met een zgn toegevoegde waarde
. Directeuren en bedrijfsleiders, Specialisten in natuurwetenschappen, wiskunde, techniek en aanverwante gebieden, Artsen en tandartsen, Universitaire professoren, Specialisten in informatie- en communicatietechnologieën, Auteurs, journalisten en taalkundigen, Creatieve en uitvoerende artiesten, Technici en wetenschappelijke en technische beroepen, Boeren en geschoolde arbeiders in de landbouw en de productie van dieren, Geschoolde bosbouwers, vissers en jachtarbeiders, Geschoolde industrie-, bouw- en ambachtslieden, Operatoren van installaties en machines.