Voor sommigen is het nu al vakantie, voor anderen over een paar weken. Vakantie; een heerlijke relaxte tijd met familie (& vrienden). Maar is dat wel zo? Ga jij inderdaad met een ontspannen gevoel op vakantie? En, doe jij tijdens de vakantie écht helemaal niks, of …?

Iedereen staat hier natuurlijk anders in en het hangt ook van je soort werk af en de branche waarin je werkzaam bent. Een aantal basis tips kunnen je wél op weg helpen om met een goed gevoel weg te gaan, niet te piekeren of stiekem toch even te werken of je mail te checken. En bovenal uitgerust en vol energie weer terug te komen en aan het werk te gaan.

Hoe dan? Dat gaan we je vertellen.  Alles draait om een goede voorbereiding, ze zeggen niet voor niets: “een goede voorbereiding is het halve werk”.

  1. Borgen van de continuïteit; bedenk van tevoren goed welke zaken continuïteit vragen

en zoek naar een geschikte oplossing. Mail die beantwoord moet worden, telefoonbeheer. Daar zijn hele handige diensten voor, out of office diensten. Zéér de moeite waard! En je social media? Die kan je grotendeels plannen via bijvoorbeeld Hootsuite. Bovendien mag dat best op een lager pitje tijdens de (school)vakanties.

  1. Bereid je afwezigheid goed voor; zorg voor een goede actielijst met prioriteiten die

nog vóór je vakantie gedaan moeten worden en werk deze structureel af. Neem hier écht de tijd voor. Plan bijvoorbeeld die laatste weken voor je vakantie niet nog afspraken met nieuwe potentiele klanten. Werk naar je vakantie toe.

  1. Back up regelen; de werkzaamheden die doorgaan, ook tijdens je afwezigheid, kan je

het beste overdragen aan een geschikte vervanger. Werk deze persoon voorafgaand aan je vakantie goed in of bespreek in ieder geval de lopende zaken. En maak met je vervanger afspraken over hoe hij je informeert tijdens jouw vakantie, voor zover nodig.

  1. Zorg dat je klanten op de hoogte zijn van je afwezigheid, ga dus vooral niet stiekem

weg. Vertel ze met wie ze contact op kunnen nemen bij eventuele vragen. In het openbaar (op social media, op je winkeldeur of in je out of office reply bijv) is het slimmer om niet te vermelden dat je op vakantie bent. Kies daar voor een subtielere verwijzing. Je klanten weten immers waarom je er niet bent!

  1. Laat je niet gek maken, doe één ding tegelijk. Als je als een kip zonder kop gaat rond

rennen krijg je helemaal níks voor elkaar.  Iedere keer weer je focus terugbrengen naar je prioriteiten (lees ook onze blog over focus: https://www.ligterink-dewit.nl/focus/).

  1. Gebruik ook deze voorbereidingstijd om je mail op te schonen en die vervelende

stapels op je bureau weg te werken. Als je terugkomt, start je met een fris hoofd, een enorme hoeveelheid energie én een opgeruimde werkplek.

En nu…..tijd voor vakantie, geniet er lekker van!

Let wel … onze tips kunnen niet klakkeloos naar iedere specifieke individuele situatie gekopieerd worden. Fiscale voordelen zijn vaak eenvoudig te behalen, bij veel zaken ligt de kwaliteit in de nuance. Eén ding is wel zeker en makkelijk te realiseren. Door gezamenlijk pro actief en regelmatig uw financiën tegen het licht te houden kan het u niet ‘overkomen’ dat u fiscaal voordeel misloopt. Deze blog is mede tot stand gekomen, door Femke Vrij van Vrijgevig, www.vrijgevig.com

Immers, goed advies is als een investering … het levert u per definitie meer op dan het kost.