Er wordt een boel onzin verkocht op het web
Wij komen nu bijna 20 jaar met het grootst mogelijke plezier in Portugal. In 1e instantie primair vanwege de vriendelijke mensen, het klimaat, het heerlijke eten en wat al niet meer. Maar om reden van het feit, dat stilzitten niet mijn best ontwikkelde eigenschap is, ook al zeer snel in de vorm van een samenwerking met een lokale accountant. Dus, klinkt raar, houden we net als in Nederland de actualiteiten op fiscaal gebied bij. En dus lezen we wel eens mee met een discussie op het internet. Maarrrrrr, lieve mensen, wat wordt er een partij onzin en negativiteit verkocht, bijvoorbeeld over Portugese belasting.

Voorbeeldje: Portugese belasting betalen vanuit het buitenland
Regelmatig zien we de vraag voorbijkomen over hoe je Portugese services/belasting (IMI bijvoorbeeld) te betalen. Want dat gaat op het 1e gezicht net even anders dan we in Nederland gewend zijn. Traditioneel kan het via de Bancomat (wel zo leuk een keertje te doen), maar al vele jaren ook via Electronic Banking (EB). En echt, als je het één keer gedaan hebt, valt het reuze mee. En weet je, die app, werkt ook gewoon vanuit het buitenland. Zie je nu niet het voordeel van een Portugees banknummer, dan kunnen de belastingen ook via een ‘Nederlands’ IBAN-nummer naar een Portugees banknummer voldaan worden.

Okay, hoe dan?
Nah, hou je vast, ook de Portugese belastingdienst heeft gewoon een IBAN-nummer.
Dat IBAN-nummer is: PT50078100190000000836927, SWIFT IGCPPTPL

Zorg wel even voor een paar dingen; uiteraard het juiste bedrag, conform de aanslag, ga dus ook geen aanslagen combineren, het unieke referentienummer en uw Portugese fiscale nummer.

Gelooft u mij niet, dat mag, dat kan. Wellicht denk u zelfs, hé, dit is oplichting en dit nummer is van de auteur. Kijk dan even naar de officiële bijlage van Financas, waarin tevens de nodige links ter controle. Deze bijlage vindt u hier: How to pay taxes if you are abroad? Finances.

 

 

Let wel … onze tips kunnen niet klakkeloos naar iedere specifieke individuele situatie gekopieerd worden. Fiscale voordelen zijn vaak eenvoudig te behalen, bij veel zaken ligt de kwaliteit in de nuance. Eén ding is wel zeker en makkelijk te realiseren. Door gezamenlijk proactief en regelmatig uw financiën tegen het licht te houden kan het u niet ‘overkomen’ dat u fiscaal voordeel misloopt. Deze blog is mede tot stand gekomen, door Femke Vrij van Vrijgevig, www.vrijgevig.com

Immers, goed advies is als een investering … het levert u per definitie meer op dan het kost.