Het was een paar dagen geleden, dat de huidige PM van Portugal (Antonio Costa) aankondigde het zogenaamde NHR-regime medio 2024 te willen afschaffen. De NHR (Non Habitual Residency) ooit betiteld als “Europe’s best kept tax secret” lijkt hiermee aan haar eigen succes ten onder te gaan.

De NHR werd ooit in 2009 in ‘t leven geroepen
Pensionado’s en kenniswerkers zouden tegen een flat rate belast gaan worden. Pensioenen zouden met 0% belast worden. Dit werd in 2020 overigens verhoogd naar 10%. En de zogenaamde kenniswerkers zouden tegen een flat rate van 20% richting Portugal worden verleid.

Het doel was drieledig

  1. Het aantrekken van vers kapitaal: Immers die pensionado’s moeten wel ergens de centen kunnen uitgeven, toch? Enfin, dit werd gezien als een boost voor de destijds nogal broze economie.
  2. De braindrain compenseren door verse kennis aan te trekken: Want, jongeren die iets konden, vluchtten al vele jaren het land uit. Zie de opmerking t.a.v. het minimumloon even verderop.
  3. En tenslotte ……. de huizenmarkt uit het slop trekken ……..

Nah, dat laatste is gelukt
Sterker, de huizenprijzen in Portugal zijn met name rond Lissabon en in de Algarve met stratosferische proporties gestegen. Ter indicatie …. Prijsstijgingen van +400% zijn inmiddels geen uitzondering meer. Ter info ….. het minimumloon in Portugal bedraagt anno 2023 nog altijd slechts EUR 760 per maand, bruto hè!

Met als gevolg, dat onderwijzers en verpleegsters naar de lokale camping werden verbannen, omdat ze de huurprijs niet konden opbrengen, laat staan zich een eigen huis kunnen veroorloven. U zult kunnen begrijpen, welke koppen de voorpagina’s al een tijdje domineerden.

Wat is nu de stand van zaken?
Wij hebben geen glazen bol. Echter, de soep wordt nimmer zo heet gegeten als opgediend. Wel is aangekondigd, dat aan bestaande toezeggingen niet getornd zal worden of dat er met terugwerkende kracht zal worden gekeken naar dit vraagstuk. Betreft het dadelijk enkel de pensionado’s of toch ook die zo broodnodige kenniswerkers? Enfin, we zeiden het al, we hebben geen glazen bol. Wat we wel kunnen beloven …..  zodra meer duidelijk, laten we het z.s.m. weten.

Kortom, way tuned…Nah, dat dus.