Belasting betalen doe je over de winst. Winst is omzet minus de kosten. Dusss, meer kosten zorgen voor minder belasting. Mezelf tegelijkertijd realiserend, dat veel kosten geen doel an sich is. In het algemeen geldt: alle kosten die u maakt waarvan u denkt dat het de (toekomstige) omzet ten goede komt, zijn aftrekbaar. Lees: het moge duidelijk zijn, dat speedboten, parketvloeren en lunches met 10 x fristi en appelsap daar dus niet onder vallen, toch? 

Mocht u het echter noodzakelijk achten 10 x Ferrari zakelijk te rijden, dan betaalt u wellicht een redelijke hoeveelheid bijtelling, Maaaarrrrr …. De inspecteur wordt niet geacht op de stoel van de ondernemer te gaan zitten. Hij kan er iets van vinden, maar mits u zich aan de regels houdt, zal het niet tot een aanpassing van de cijfers en een naheffing lijden.  

Wat kan en mag dan wel …. ? 

De site van de belastingdienst is er vrij duidelijk over, en noemt als voorbeelden oa … vakliteratuur, aktetassen, studiekosten, reiskosten en de laptop. Ten aanzien van de reiskosten, toch even nadere uitleg. Immers zakelijke ritten mag je tegen 21 cent opvoeren als aftrekpost, en ter info …. woon-werk verkeer is nog altijd zakelijk, ook als je met de fiets thuis de lunch nuttigt. Tip! 

Pensioen

Nog een dingetje, het pensioen dien je als eigen ondernemer ook echt zelf te regelen, want de overheid doet het niet voor je. Daarom bestaat er voor ondernemers in de IB-sfeer (EMZ/VOF) de zogenaamde FOR (Fiscale Oudedag Reserve). Hiermee mag je anno 2022 9.44% van de winst aftrekken met een maximum van € 9.632. Klein dingetje ….. stal die € 800 per maand wel bij een tracker leverancier zoals iBeleggen of Bright. Twee belangrijke redenen ….1. je komt er minder makkelijk bij en 2. het gaat renderen. Want de FOR is geen ordinaire aftrekpost, je stelt het betalen van belasting er feitelijk mee uit. 

Alternatieven

Afsluiten met nog een paar leuke alternatieven? Nogmaals het is niet aan de inspecteur om te bepalen hoe u nieuwe klanten werft. Denk aan ….. het lidmaatschap van de Goyer golfclub, de seizoenkaarten Ajax, de lunch bij uw favoriete Michelin star restaurant, een doosje van uw favoriete Esporao, de Picasso in de lobby, het 3-delig kostuum dat op kantoor blijft, de zaterdag en zondag Grand Prix F1 Zandvoort, etc etc etc. Noteer wel even wie u meenam. 

Mocht u hier een verhaal over fiscale aftrekposten hebben verwacht, zoals de MKB vrijstelling, de meewerkaftrek etc etc. Onthou dan 1 ding … die passen wij jaarlijks en automatisch bij alle klanten toe. Oja, Houd zakelijk en privé nog even gescheiden, nah, zo eenvoudig kan het zijn. 

Let wel … onze tips kunnen niet klakkeloos naar iedere specifieke individuele situatie gekopieerd worden. Fiscale voordelen zijn vaak eenvoudig te behalen, bij veel zaken ligt de kwaliteit in de nuance. Eén ding is wel zeker en makkelijk te realiseren. Door gezamenlijk proactief en regelmatig uw financiën tegen het licht te houden kan het u niet ‘overkomen’ dat u fiscaal voordeel misloopt. Deze blog is mede tot stand gekomen, door Femke Vrij van Vrijgevig, www.vrijgevig.com

Immers, goed advies is als een investering … het levert u per definitie meer op dan het kost. Nah, dat dus.