Ok, maar doe het dan wel in ene goed.
Je hebt alle mitsen en maren van een auto van de zaak op een rijtje gezet, wekenlang keek je elke avond op Gaspedaal, maar de kogel is door de kerk … er komt een auto op de zaak. Wat nu? Nou, ik heb wel een paar dingetjes, hoor. Een ervan is, ik kan het niet vaak genoeg melden, maar een auto van de zaak is niet per se goedkoper. Een dingetje, dat bijvoorbeeld vaak vergeten wordt is de zogenaamde bijtelling. Uit het verleden kent u dit nog wel, toen u van de baas een auto uitkiezen mocht. De bijtelling in privé zag u toen als een afzonderlijke regel op het loonstrookje. Wat u niet wist is dat uw chef de BTW-bijtelling voor zijn rekening nam. Als ondernemer krijgt u hier nu dus wel mee te maken, hè.

De aankoop
Als er dan toch zo nodig een zakelijke auto moet komen, doe het dan wel in ene goed, schreef ik reeds. Daarbij denk ik bijvoorbeeld aan: koop dan wel een BTW-auto!!! In geval van een nieuwe auto gaat dat per definitie goed. Maar bij een 2e handsje is het even opletten. Een BTW-auto is niet eerder van een particulier geweest. Om die reden zit er nog BTW op. Maarrrr …. Nu komt de grap, de prijs inclusief is exact hetzelfde als een niet BTW-auto. Kortom, die BTW kunt u dan weer terugvragen, waarmee je die BTW dus lekker in je zak steekt. Zooo … die besparing is in da pocket.

En dan de verkoop
De auto die je hiervoor geweldig vond, moet ook een keer worden verkocht, immers, een auto heeft niet het eeuwige leven. Indien u zich aan bovenstaand advies heeft gehouden, dient u nu met een administratief dingetje rekening te houden. De verkoop bestaat namelijk uit 3 elementen, te weten, het btw-bedrag, de bpm en het netto-bedrag. En die split moet wel als zodanig administratief worden vastgelegd. Geen paniek, want het internet biedt uitkomst. Zoek op BPM Calculator en de tool rekent de split voor u uit.

Conclusie
U merkt, we hebben het woord – lease – in deze blog niet laten vallen. Daar is een reden voor, dit heeft er namelijk niets mee te maken. Leasen doe je enkel als je de benodigde liquiditeiten niet hebt liggen en de auto is 100% onmisbaar. Maar het is en blijft ook wel leuk hè. Ik grap wel eens: ik kijk al naar iets nieuws voor hetgeen net besteld voor de deur staat .…. Nah dat dus.