Sunk costs zijn de gokverslaving van de financiële aansturing van een onderneming. Zo, een eerste zin moet pakkend zijn, heb ik ooit begrepen, vandaar. Maar ik ga het uitleggen. Iedere, maar dan ook iedere gokverslaafde heeft de volgende eigenschap gemeen met elkaar: Als ik nu nog 1 x honderd euro op zwart zet, maak ik in ene mijn verlies weer goed. Doe het niet, houd die 100 euro in je zak.
Houd deze vergelijking nog even vast, want in het bedrijfsleven wordt oh zo vaak dezelfde fout gemaakt. Als we nog één keer een miljoen in dit project, deze start-up, dit nieuwe product stoppen dan maken we in ene alle historische verliezen goed. En daarnaast, we hebben er toch al zo enorm veel tijd, zweetdruppels en energie in zitten hè.
Neen, nee, nee …. Had ik al nee gezegd? Laat historische gebeurtenissen NIMMER een rol spelen bij een toekomstig besluit. Je eerste verlies is het goedkoopste verlies. Dus, denk maar op 1 manier: wat is de kans op succes als we een half miljoen investeren? Zijn er alternatieve investeringsmogelijkheden met een grotere succeskans? Weg met de emotie.
Of zoals Femke het omschreef ….. Vandaag willen we een begrip bespreken: sunk costs, oftewel verzonken kosten. Allereerst: wat is het? Nou, het komt heel plat neer op ‘weggegooid geld’. Het zijn kosten die al gemaakt zijn, die je niet meer kunt terugkrijgen – al zou je dat wel willen. Dit kan een investering van geld zijn, maar ook van tijd of energie. Vaak is het een combinatie.
Vergelijk het met het volgende: je staat in de rij bij de kassa en het schiet maar niet op. De andere rij gaat veel sneller. Als je daar was gaan staan, was je allang klaar geweest. Stap je over naar die rij? Meestal niet. Je moet dan weer opnieuw beginnen, en je hebt al die tijd voor niets in de ‘verkeerde’ rij gestaan. In economische termen heb je geïnvesteerd in die rij, en je wilt niet dat dat voor niets was: het sunk-cost- (verzonken kosten-) effect.
Maak je dus niet druk om keuzes in het verleden, investeringen die je gedaan hebt, je kan het niet meer terugdraaien. En nog belangrijker, laat nooit, maar dan ook nooit, je toekomstige investeringen afhangen van wat je in het verleden al geïnvesteerd hebt. Weeg af of het extra investeren van die ene miljoen nu, je zal redden van een faillissement. Daar gaat het om en niet maar ik heb al 2,5 geïnvesteerd, huilie huilie….
Beschouw elke nieuwe investeringsbeslissing als een op zichzelf staande gelegenheid, losgekoppeld van eerdere verzonken kosten. Hierdoor behoud je de flexibiliteit om strategieën aan te passen op basis van de huidige omstandigheden en toekomstige kansen, zonder dat het verleden als een last op je drukt.
Veel succes met het nemen van weloverwogen beslissingen!
Thanks voor de wijze woorden
You’re welcome!