Wellicht kent u ook wel iemand die in verband met een grote verbouwing of in-between-houses tijdelijk in een recreatiewoning op een vakantiepark heeft gewoond. Nu kwam ons een interessant verhaal ter ore in deze categorie. …. 

Een klant, laten we hem Marco noemen, omdat hij nu eenmaal zo heet, besloot de woning bij ons in het dorp te verkopen, omdat hij een nieuwbouwwoning twee dorpen verderop had gekocht. Maar, u raadt het al, deze moest nog gebouwd worden. In de tussentijd woont hij deels op een vakantiepark en op een ietwat zon-zekere locatie, alwaar hij zich niet inschrijven kan. Vrienden en familie wilde hij hier niet mee lastigvallen, wat bleek, hij kon zich inschrijven op het adres van het gemeentehuis bij ons in het dorp. Nou, daarvan dachten wij: huh, hoe leuk is dat. En was dus reden om dit eens haarfijn uit te zoeken.

In Nederland is de regel: als je langer dan een halfjaar in dit kikkerlandje bivakkeert, moet je jezelf laten registreren in de Basisregistratie Personen (BRP). Die BRP is zeg maar het adresboek van de overheid, waarin ze contact kunnen houden met hun burgers. Dus, je laat jezelf officieel vastleggen op jouw thuisbasis. Of als je dat niet hebt, op zogenaamd ‘briefadres’. En ja, dat mag, maar daar moet de gemeente wel akkoord voor geven.

Het idee achter dat briefadres is eigenlijk simpel: iemand anders zorgt ervoor dat belangrijke post van de overheid jou bereikt. Denk aan officiële brieven, belastingpapieren, een dagvaarding of wat dan ook. Diegene die dit voor je doet, kan anyone zijn, een persoon of een organisatie als die door de gemeente maar is goedgekeurd.

En nu komt het, áls er geen geschikte briefadresgever is, dan kan de gemeente zelf die taak op zich nemen. Sinds 1 januari 2022 zijn ze namelijk wettelijk verplicht om je ‘ambtshalve’ in te schrijven op een briefadres. En dat kan dan zelfs het gemeentehuis zijn of een adres van een samenwerkende instelling.

Let wel op: als je bewust of onbewust zorgt voor verkeerde info in de BRP, kun je een ‘bestuurlijke boete’ aan je broek krijgen.