Prijzen, die van huizen inclus, zijn een gevolg van de vraag en aanbod. Lees: weinig aanbod en een hoge vraag, zorgt daarmee voor hoge prijzen. 

Het lijkt inmiddels de normaalste zaak van de wereld: huizenprijzen die enkel een opgaande lijn kennen. In juli 2022 bereikten de prijzen van bestaande koopwoningen een piek. Daarna keerde de trend tijdelijk om en daalde de prijsindex. Maar dat duurde niet lang… Sinds juni 2023 stijgen de prijzen van koopwoningen opnieuw. In juli 2024 lagen de prijzen gemiddeld 4,6% hoger dan tijdens de piek van 2022. Ondertussen stijgt daarmee ook de zgn WOZ-waarde gestaag, waardoor wij als huiseigenaren meer onroerendezaakbelasting (OZB) betalen, aangezien deze belasting is gebaseerd op de WOZ-waarde van onze woningen.

Ik hoor je denken, nah kom er maar in, in je hoedanigheid als voorzitter van de Hugo fanclub met z’n wet betaalbare huur. 1000 x gewaarschuwd voor de negatieve effecten, maar meneertje eigenwijs die ook al geen verstand van zorg had drukte zijn ongefundeerde mening door, waardoor ook de huurprijzen inmiddels de allerhoogste stijging in 30 jaar hebben beleefd.

Ok, maar de kop, bevatte toch iets met een voordeel? 

Wanneer je een hypotheek afsluit, kijkt de bank naar het risico van de lening. Een belangrijke graadmeter daarbij is de verhouding tussen de waarde van de woning en de hoogte van de lening, oftewel de “loan to value” (LTV). Naarmate dit percentage hoger is betaal je boven op de rente een zgn risicopremie. Oke, tromgeroffel svp…

De stijging van de waarde vd woning zorgt dus ook voor een daling van de LTV. Is deze daling voldoende, dan resteert een belletje met de bank van 5 minuten om deze opslag ervan af te halen. Heel veel eenvoudiger geld besparen tips zijn welkom. Nah, dat dus ….

Let wel … onze tips kunnen niet klakkeloos naar iedere specifieke individuele situatie gekopieerd worden. Fiscale voordelen zijn vaak eenvoudig te behalen, bij veel zaken ligt de kwaliteit in de nuance. Eén ding is wel zeker en makkelijk te realiseren. Door gezamenlijk proactief en regelmatig uw financiën tegen het licht te houden kan het u niet ‘overkomen’ dat u fiscaal voordeel misloopt. Deze blog is mede tot stand gekomen, door Femke Vrij van Vrijgevig. Immers, goed advies is als een investering … het levert u per definitie meer op dan het kost.