De Nederlandse economie draait op het MKB. Hardwerkende ondernemers, familiebedrijven, die niet denken in termen van short-term-share-holder-value, maar in generaties. Ondernemers die in tijden van crises, en daar hebben we er al een paar van gehad deze eeuw, proberen personeel aan zich te binden. Anders dan de grote beursgenoteerde corporates, die in dergelijke tijden direct ontslagrondes van vele duizenden mensen aankondigen. In dergelijke gevallen dezelfde dag de prijzen van energie en de rente kunnen verhogen. Terwijl bij een wedergekeerde rust, maanden en maanden gewacht wordt met de prijsverlaging. Sterker, wij herinneren ons de negatieve rente nog, terwijl het lenen van geld nimmer gratis is geweest. 

Kortom, laten we het MKB eens in ’t zonnetje zetten, ze die credits geven, want … de AEX kent slechts 25 bedrijven hè? 

Okidoki, bovenstaande bewering even met feiten onderbouwen? Van de 2,4 miljoen bedrijven in Nederland zijn er nog geen 2000 groot. Minder dan 0,1% dus. Ok, ok, voor ene Rob Jetten een enorm percentage #0,000034. En toch gaat hier in het nieuws alle aandacht naar uit. Want de minderheid regeert ook hier. Onterecht lijkt me. Wetende dat 0,7% als het zgn middenbedrijf kan worden geclassificeerd, blijft er dus 99,2% aan zgn kleine bedrijven over. 

Wat zijn dan (middel-)grote bedrijven? Ik pak er de definitie uit ons eigen vakgebied even bij:

  1. Een omzet van meer dan EUR 12 miljoen per jaar
  2. Een balanstotaal van tenminste EUR 6 miljoen
  3. En/of meer dan 50 FTE’s

Zodra je twee aansluitende jaren aan twee van de drie eisen voldoet, word je dan ook geacht je cijfers te laten controleren door een accountant. Eenmalige uitschieters voorkomen dat je heel deze kerstboom hoeft op te tuigen.

10 jaar geleden waren er overigens ruim een miljoen minder bedrijven. Die stijging komt oa door vrouwen en jongeren. Want inmiddels is bijna 40% van de ondernemers vrouw (vergeleken met de boardroom à 12%) en zien we een enorme stijging onder de jongere ondernemers die inmiddels goed zijn voor 15% van het totaal. Desalniettemin blijft men maar pushen op een vast dienstverband, neen Den Haag … de beste vorm van emancipatie blijkt dus te gaan ondernemen. En ook al daalt het aantal vakbondsleden naar nog slechts krap 900K, ze kletsen nog altijd mee over het te voeren beleid, waarom?

Van alle bedrijven in Nederland hebben er wel 1,750.000 slechts 0 of 1 fte in dienst. Hoe kan dat? Heel eenvoudig, eenmanszaken, ZZPers en de zgn financiële holdings. De rest heeft daarmee dus automatisch 2 of meer mensen aan het werk. Hetgeen dan weer voor 70% van de werkgelegenheid zorgt. 

Ondanks deze indrukwekkende feiten en cijfers, blijft de waardering met uitzondering van instanties als ONL, IMK en MKB NL veel en veel te laag. De politiek ziet het MKB als ordinaire graaiers, winstbelasting gaat enkel en alleen omhoog, de pensioenen extra belast #Box3, terwijl het nemen van risico en zorgen van werkgelegenheid even vergeten wordt. Want, een BV gaat failliet, een EMZ niet. En mede daarom is het dus niet voor niets dat het MKB onze doelgroep is, zowel bij LenW als bij de radio Gooise Business #GB. Nah …. Dat dus.