We hebben er wellicht onvoldoende aandacht aan besteed …… maar de zogenaamde Jubelton, waarmee uw oogappeltjes nog enige kans maakten op de woningmarkt is niet meer. Een woningmarkt die met de komst van allesweter, alleskunner, professor, Hugo de J. deze faciliteit compleet en in ene overbodig heeft gemaakt. Zo goed staat de woningmarkt er een jaar na zijn aantreden voor, toch? #NOT!   

Neen, sterker, deze maatregel, die ongelijkheid bevorderde, die vermogensongelijkheid verergerde, hetgeen miljoenen gezinnen benadeelde … enfin, het afschaffen van deze maatregel had niets maar dan ook niets met symboolpolitiek van doen. Want, die zogenaamde vermogensongelijkheid blijkt complete onzin … iets met pensioenen aan de ene kant wel meenemen en aan de andere kant niet. Plus …. Zo vertelde een wijs man ooit, het voordeel van de 1 is geen nadeel voor de ander he?  

Enfin, hoe dan ook, die ton is weg, hetgeen enkel in 2023 nog wel blijft, is de oude 1-malig verhoogde vrijstelling van net iets onder de EUR 30k, maar ook die verdwijnt over een jaar. 

Er is een oplossing 
We zeiden het al even, van Multi talent Hugo, hoeven we echt geen wonderen te verwachten, sterker, het tegenovergestelde lijkt meer op hem van toepassing. Daarom, met vele zaken in het leven …. We zullen het zelf moeten regelen, want de overheid doet het niet. Om deze reden staat een oude oplossing opeens weer in the spotlights. Noem het oude wijn in oude zakken, want er is niets nieuws aan. De historische maatregel die nu weer van stal gehaald wordt staat ook wel bekend als de zogenaamde …… familiehypotheek. 

Als je het doet, doe het dan wel in ene goed
Het is namelijk echt niet zo dat u als ouders die 4 ton plus voor een flatje in Utrecht volledig op de bank hoeft te hebben staan. Maak een combinatie, een combinatie van schenk die 30k, leen de overtollige cash, maak de overwaarde op de eigen woning te gelde. Enn, als uw dochter nu net is afgestudeerd en een nette baan heeft kan ze echt een deel eigen hypotheek krijgen. Regel wel even met de bank dat u het eigen deel achterstelt, dan is de bank ook weer blij. 

Let wel, er zijn een paar spelregels 
Een van de belangrijkste spelregels, is de zogenaamde “arms lenght basis”. Lees … van een willekeurige bank krijg je ook niet enkel en alleen op basis van uw mooie blauwe ogen een lening. Neen, er is iets met een contract, marktconforme rente en een handtekening nodig. 

Maarrr, bij het volgen van de spelregels horen ook weer de nodige voordelen 
Eerste voordeel is wellicht, dat de rente bij uw dochter aftrekbaar is. Daarnaast … ook leuk … voor starters op de woningmarkt (< 35 jaar) geldt nog immer dat zij GEEN overdrachtsbelasting betalen. Ter vergelijk uw box 3 pandje is anno 2023 aan 10,4% onderworpen. Ennnn, tenslotte, ouders mogen in 2023 ruim EUR 6K belastingvrij aan hun kinderen schenken. Je zou denken dat je daar een leuk deel van de maandelijkse rente + aflossing mee betalen kunt, toch? Nah, dat dus. 

Let wel … onze tips kunnen niet klakkeloos naar iedere specifieke individuele situatie gekopieerd worden. Fiscale voordelen zijn vaak eenvoudig te behalen, bij veel zaken ligt de kwaliteit in de nuance. Eén ding is wel zeker en makkelijk te realiseren. Door gezamenlijk proactief en regelmatig uw financiën tegen het licht te houden kan het u niet ‘overkomen’ dat u fiscaal voordeel misloopt. Deze blog is mede tot stand gekomen, door Femke Vrij van Vrijgevig, www.vrijgevig.com

Immers, goed advies is als een investering … het levert u per definitie meer op dan het kost. Nah, dat dus.