Onze eerste eindejaarstip ging over het uitkeren van dividend, en wel: haal dat naar voren, doe dat nog dít jaar want volgend jaar gaat het percentage met 0,8% omhoog en hou je er dus minder aan over. Wat óók gaat veranderen is de vennootschapsbelasting. En daar gaat de tweede eindejaarstip over. Ons advies in deze is andersom: stel uw winst uit!

Dat uitstellen van de winst heeft te maken met twee wijzigingen per 1 januari 2022:

  1. Het percentage wordt weliswaar hoger
  2. Maar de lage drempel gaat royaal omhoog

Wat betekent dat? 

Tot € 245.000 betaalt u in 2021 het lage tarief van 15% en daarboven het hogere tarief van 25%. De drempel waarover deze 15% wordt betaald, gaat in 2022 fiks omhoog, en wel van € 245.000 naar € 395.000. Boven die drempel geldt vanaf 2022 weliswaar een percentage van 25.8, maar die verhoogde drempel weegt uiteraard ruimschoots op tegen de 0.8% verhoging. 

Als u dus nu de omzet vertraagt en/of uw kosten naar voren haalt (verhoogt) en dus uw winst verlaagt, dan betaalt u volgend jaar minder vennootschapsbelasting en houd u zelf meer over. Aan het naar voren halen van kosten of het uitstellen van omzet zijn uiteraard regels verbonden, maar wat zou wel een optie kunnen zijn?

Voorbeelden:

  • Als u een bedrijfsmiddel met winst gaat verkopen, kijk dan of de levering pas in 2022 kan plaatsvinden;
  • Vorm een voorziening voor groot onderhoud, jubilea of bijvoorbeeld een garantievoorziening;
  • Zorg dat u nog een (forse) investering doet.

Nah….dat dus. Doe er uw voordeel mee.

Let wel … onze tips kunnen niet klakkeloos naar iedere specifieke individuele situatie gekopieerd worden. Fiscale voordelen zijn vaak eenvoudig te behalen, bij veel zaken ligt de kwaliteit in de nuance. Eén ding is wel zeker en makkelijk te realiseren. Door gezamenlijk proactief en regelmatig uw financiën tegen het licht te houden kan het u niet ‘overkomen’ dat u fiscaal voordeel misloopt. Deze blog is mede tot stand gekomen, door Femke Vrij van Vrijgevig, www.vrijgevig.com

Immers, goed advies is als een investering … het levert u per definitie meer op dan het kost. Nah, dat dus.