Kent u die uitdrukking … 1 BV is geen BV….?  Neen? We leggen het uit. Ondernemen kun je op vele manieren. De 2 meest dominante vormen zijn de eenmanszaak (EMZ) en de Besloten Vennootschap (BV). Lees, ondernemen in de IB-sfeer (via de Inkomstenbelasting) versus de Vennootschapsbelasting (VpB). De keuze tussen de beide ondernemingsvormen kan op hoofdlijnen teruggebracht worden naar drie overwegingen.

1 (3) Samenwerken
Met meerdere mensen samen ondernemen kan ook via een VOF, echter in Boek 2 titel 9, de wet op de jaarrekening, is veel omschreven waar je je aan dient te houden, lees, bij wet is al een heleboel geregeld. Voor de VOF is dit niet het geval, je zult dus een VOF-contract moeten laten opstellen, dus een advocaat met dito kosten.

2 (3) de BV is een vorm van verzekeren
Ondernemen is leuk maar het brengt ook risico’s met zich mee. Je wilt niet dat een ontevreden klant met een claim bij je eigen huis kan aankloppen. Een BV (lees: de werkmaatschappij) kun je in het uiterste geval failliet laten gaan. Hou wel de spelregels in je achterhoofd. Zoals, voorkom bestuurdersaansprakelijkheid en zorg ervoor dat de holding altijd een vordering houdt op de werkmaatschappij (WM) en nimmer andersom! 

3 (3) de Fiscale overweging
Het hoogste IB-tarief is momenteel (anno 2022) 49.5 %, terwijl een BV over de eerste 4 ton winst slechts 15% belasting betaalt. Daarnaast worden de fiscale voordelen (ondernemersaftrek, mkb aftrek, etc.) jaarlijks minder en minder interessant. Hierom wordt ondernemen via de VpB steeds aantrekkelijker.

En hoe werkt het nu operationeel en in de dagelijkse praktijk?

  1. De WM (de onderste BV) stuurt factuur naar klant
  2. De holding (de bovenste BV) stuurt management fee aan de WM
  3. De holding verloont de DGA

De management fee factureer je maandelijks vanuit de holding aan de WM. Voldoende hoog om de verloning te kunnen doen, rekening houdend met de regels en nuances rond het minimum DGA-salaris van € 47k. 

Overtollige winst en cash in de WM kunnen als dividend via de zgn deelnemingsvrijstelling belastingvrij veilig naar de holding. Mocht je vanuit de WM een investering willen doen, leen je het geld vanuit de holding weer terug aan de WM. Centen in de holding vallen niet in Box 3, en mocht je een nieuwe vaatwasser nodig hebben leen je het uit de holding of je keert jezelf dividend uit, hetgeen de helft is van het hoogste IB%.

Natuurlijk is de BV initieel (notaris) en maandelijks vanwege de aanvullende wettelijke verplichtingen ietsje duurder, maar gezien bovenstaande is de achterkant van een viltje overbodig, toch? Begrijpt u meteen waarom 1 BV dus geen BV is? Nah, dat dus.

Let wel … onze tips kunnen niet klakkeloos naar iedere specifieke individuele situatie gekopieerd worden. Fiscale voordelen zijn vaak eenvoudig te behalen, bij veel zaken ligt de kwaliteit in de nuance. Eén ding is wel zeker en makkelijk te realiseren. Door gezamenlijk proactief en regelmatig uw financiën tegen het licht te houden kan het u niet ‘overkomen’ dat u fiscaal voordeel misloopt. Deze blog is mede tot stand gekomen, door Femke Vrij van Vrijgevig, www.vrijgevig.com

Immers, goed advies is als een investering … het levert u per definitie meer op dan het kost. Nah, dat dus.