Heeft u een BV, verloont u zichzelf (en het personeel) en heeft u de WKR 2023 nog niet volledig gebruikt. Benut deze dan om uzelf een belastingvrije bonus uit te keren.

Wat is de WKR
Als werkgever heb je ongetwijfeld al eens van de werkkostenregeling, ook wel WKR, gehoord. Deze fiscale regeling is in 2015 ingevoerd en vervangt alle oude regelingen voor vergoedingen en verstrekkingen. Je bent als werkgever verplicht om gebruik te maken van de WKR en je mag de zogenoemde vrije ruimte besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen aan je medewerkers. 

Wat valt er onder gerichte vrijstellingen?
De WKR kent een aantal aan te wijzen gerichte vrijstellingen voor het vergoeden van kosten. Denk hierbij aan reiskosten van maximaal 21 cent per km, vergoeding openbaar vervoer, VOG (sinds 2020), maaltijden tijdens dienstreizen en van € 2,15 per dag (2023). Deze vallen dus niet binnen de WKR.

Wat valt er onder de werkkostenregeling?
Onder andere de volgende vergoedingen en verstrekkingen vallen voor de volledige waarde onder de vrije ruimte van de fiscale loonsom:

  • Fiets van de zaak, Kerstpakketten
  • Internet thuis en overige kosten voor thuiswerken
  • Producten uit eigen bedrijf, Aandelen in bedrijf werkgever
  • Personeelsfeesten en -reizen (consumpties en snacks en een personeelsfeest op de werkplek zijn wel belastingvrij (nihil waardering))

Overige voordelen uit hoofde dienstverband dienen overigens verloond te worden.

Hoe hoog is de vrije ruimte werkkostenregeling 2023?
In 2023 is de vrije ruimte over uw fiscale loon tot en met € 400.000 3,0%. Over het bedrag van de loonsom boven € 400.000 is de vrije ruimte in 2023 1,18%.

Voor een willekeurige DGA is dat toch EUR 2500 netto, belastingvrij, ja echt, geen dank.

Hoe werkt het?
Je kunt (een deel) van de vrije ruimte onder de WKR dus ook gebruiken om je personeel een onbelaste bonus te geven. De hoogte van de bonus die je kunt uitkeren is dus afhankelijk van je totale vrije ruimte en hoeveel je hiervan misschien al besteed hebt aan andere zaken.

Ps … wij (van en bij LenW) passen dit overigens standaard elke november bij al onze klanten toe, nah dat dus.

Let wel … onze tips kunnen niet klakkeloos naar iedere specifieke individuele situatie gekopieerd worden. Fiscale voordelen zijn vaak eenvoudig te behalen, bij veel zaken ligt de kwaliteit in de nuance. Eén ding is wel zeker en makkelijk te realiseren. Door gezamenlijk proactief en regelmatig uw financiën tegen het licht te houden kan het u niet ‘overkomen’ dat u fiscaal voordeel misloopt. Deze blog is mede tot stand gekomen, door Femke Vrij van Vrijgevig. Immers, goed advies is als een investering … het levert u per definitie meer op dan het kost.