In onze vorige blog schreven we al over ons enthousiasme voor de podcast. Het is zó leuk, lekker tijdens het wandelen op de hei, het fietsen naar het werk of onderweg in de auto in de file of tijdens een lange rit ….het maakt niet uit. Luiteren kun je (i.t.t. YouTube kijken) altijd en overal. Nu even niet over het zelf maken ervan, hoe leuk dat ook is en jawel…iedereen kan het. In deze blog delen we Lars’ favoriete podcasts. Om te leren, inspireren, tips & trics ‘af te kijken’ of, gewoon hard op lachend je hoofd even leegmaken om daarna weer zelf aan het werk of op geheel eigen wijze toe te passen.

1. NPR Cartalk
Niet voor niets staat deze podcast al vele jaren steevast op nummer 1 in Lars’ podcast top 10. Een Amerikaanse podcast op NPR (National Public Radio) waarin de broers, Tom en Ray Magliozzi (Click & Clack the Tappet Brothers), zaken bespreken als: cars, car repairs aaannnddd the answer to last weeks puzzler. Beide heren zijn overigens niet helemaal dom, want ze zijn beiden afgestudeerd aan een lokale universiteit, die in hun geval MIT, bleek te zijn. De antwoorden op de vragen van luisteraars zitten wellicht om deze reden vaak vol theoretische onderbouwing en de humor kent vele vele lagen, enfin wij houden ervan.

2. Ricky Gervais is deadly Sirius
Gervais, die ooit filosofie studeerde, brak pas op latere leeftijd door als komiek in onder meer the Office, Extras, als host van de Globes, als stand up comedian en de Netflix serie After Life. Voor het Amerikaanse Sirius XM maakt Gervais een podcast waarin hij met collegae het comedy vak bespreekt en filosofeert over de definitie van humor. Klein dingetje, de podcast is niet heel eenvoudig te vinden, maar je kunt hem ook via YouTube afspelen.

3. BBC Radio 4 Extra
Hoewel ze op dat eiland ten westen van ons in het verleden leven en bijvoorbeeld denken, dat WOII pas vorige week eindigde, hebben ze tegelijkertijd respect voor tradities. Het humoristische “Just a minute” is bijvoorbeeld bezig aan Series 63. Nog grappiger is “I’m Sorry I Haven’t a clue” en is bezig aan Series 72. Actualiteiten worden besproken en titels van film of hits worden verbeterd door een enkele toevoeging. Een songtitle waaraan een voornaam toegevoegd wordt, leidt daarmee tot Don’t cry for me Marge & Tina of I’ll do anything for love but I won’t do Pat.

4. Radio Bergeijk
RB gaat over een fictief radiostation van de (werkelijk bestaande) plaats Bergeijk in Noord-Brabant. Deze absurdistische persiflage op lokale radio ontstond ooit tijdens het programma ‘De Mannen Van De Radio.’ RB gaat daarmee al terug naar het jaar 2001, destijds nog in de nacht van NPO1. Wij liggen in een deuk als de voorzitter van de lokale vereniging van amateur advocaten geïnterviewd wordt of als de minderheid die het voor de meerderheid verpest wordt aangesproken.

5. Curry & Van Inkel
Een podcast die pas net gestart is, omdat Adam Curry toch in het land was i.v.m. het 100-jarige bestaan van de radio in Nederland. De podcast kijkt terug op het programma dat destijds legendarisch vernieuwend was en overigens maar 3 jaar bestaan heeft. Aardigheidje, Adam Curry had in the early internet years een vooruitziende blik. Met zijn bedrijf Jamby had hij iets verzonnen met online video filmpjes, net iets te vooruitziend bleek later, want YouTube is best populair tegenwoordig. Tevens zou hij aan de wieg van de podcast hebben gestaan nu alweer zo een 15 jaar terug. Nu even afwachten hoe lang de mannen deze podcast volhouden.

6. Radio Doc
NPO Doc (voorheen Holland Doc 24) is het documentaire programma van Radio 1. Met verdiepende verhalen over actuele onderwerpen en een bijzondere inkijk in onbekende werelden.

7. De krokante Leesmap
In deze serie nemen de immer positief ingestelde Marcel Roosmalen, Noortje Veldhuizen en Roelof de Vries de bladen door.

8. Co live!
Wat er op de podia in Nederland gebeurt hoor je bij Co Live! Het programma met nieuwe live opnames, pareltjes uit de omroeparchieven en interviews met musici over recente projecten. Gepresenteerd door Co de Kloet. Elke 1e zondag van de maand neemt Co zijn programma om 14 uur live op vanuit het legendarisch Nick Vollebregt Jazz Café in Laren.

9. De Mannen van de Radio
Absurdistische radiosketches over de meest uiteenlopende en vaak bizarre onderwerpen. Met Pieter Bouwman, Hans Teeuwen en (soms) Theo Maassen. Het werd voor het eerst uitgezonden in 1995 en voor het laatst in 2004. Nu nog heerlijk als podcasts te beluisteren.

10. De Jortcast
In deze serie podcasts biedt Jort Kelder radiotherapie tegen hypes en hysterie, op basis van een gesprek uit de uitzending van Dr. Kelder en Co. In deze podcast neemt de wetenschap een prominente rol in.

11. Parel Radio
In deze serie worden, zoals de naam doet vermoeden, de mooiste radio verhalen geselecteerd.

 

En dan nu de vraag aan jou: welke podcast mis je? Wat is JOUW FAVORIET?

 

Let wel … onze tips kunnen niet klakkeloos naar iedere specifieke individuele situatie gekopieerd worden. Fiscale voordelen zijn vaak eenvoudig te behalen, bij veel zaken ligt de kwaliteit in de nuance. Eén ding is wel zeker en makkelijk te realiseren. Door gezamenlijk proactief en regelmatig uw financiën tegen het licht te houden kan het u niet ‘overkomen’ dat u fiscaal voordeel misloopt. Deze blog is mede tot stand gekomen, door Femke Vrij van Vrijgevig, www.vrijgevig.com

Immers, goed advies is als een investering … het levert u per definitie meer op dan het kost.