Nu de economie steeds verder weer is opengegooid en er steeds minder restricties zijn, wordt het wellicht tijd om de zogenaamde Covid balans op te maken. Tijdens de eerste lockdown werden in no time de 1e steunmaatregelen opgetuigd en mits je voldeed aan de gestelde voorwaarden kreeg je ook daadwerkelijk binnen een paar dagen geld op je rekening gestort.

Inmiddels zijn steekproefsgewijs diverse aanvragen gecontroleerd en blijken er dus ook ondernemers te zijn die ten onrechte geld ontvangen hebben. Dit moet nu terugbetaald worden. Daarnaast zijn ondernemers ook zelf creatief aan de slag gegaan om bijvoorbeeld de maandelijkse vaste lasten omlaag te brengen, o.a. door een akkoordje met de huurbaas. En dan natuurlijk nog het bijzonder uitstel van betaling. Vanaf 2022 moeten deze belastingen afgelost gaan worden.

Zelf heb ik geen uitstel aangevraagd. Nu gaat het ook niet om grote bedragen, maar je bouwt toch een schuld op. En dan zit ik niet echt rustig. Ik vraag me nu dan ook af hoe dat voor andere ondernemers is. Minder omzet gedraaid, vaak aanzienlijk minder of zelfs helemaal geen omzet. Nu mag en kan het weer, begint het weer te lopen maar zit je met allerlei schulden, achterstallige betalingen én vaste lasten die in één klap weer op het oude niveau zitten. Hoe dan? En hoe kijkt ‘de accountant’ daarnaar?

Tot zover Femke (Vrijgevig) …. Lars: Anderhalf jaar terug zagen we en masse heel de wereld ineenstorten. Steun werd dus ook massaal aangevraagd. Inmiddels weten we, en zo denkt Rutte en c.s., dat de daling macro economisch slechts enkele procenten betrof. De ontvangen steun bleek dus in een grote meerderheid van de gevallen onterecht.

We beschikken in Nederland over zo’n 2 miljoen bedrijven, dus moest de steun 1,5 jaar terug echt generiek worden georganiseerd, met de bril van destijds prima. Maarrrrr …. We leven inmiddels in een compleet andere tijd. Een tijd waarin er aandacht zou moeten zijn voor de individuele horecaondernemer, congressen en/of evenementen organisatoren.

Let wel, tot die tijd ….. ook de onterecht ontvangen en toch uitgegeven TVL/NOW-steun mag in termijnen worden terugbetaald. Kwestie van netjes verzoek indienen en je krijgt het. Daarnaast kan nog altijd het bijzonder uitstel tot 30 september aangevraagd worden. Nah, dat dus.