Veel mensen krijgen de kriebels bij het woord mindfulness. Ze denken dat het zweverig of vaag is, voor geitenwollen sokken types en vooral een hype. Iedereen lijkt wel aan mindfulness te doen. Dat blijkt iets genuanceerder te liggen én bovenal heeft mindfulness zich allang bewezen. Zelfs wetenschappelijk zijn diverse positieve gevolgen van het beoefenen van mindfulness allang aangetoond. Daarom een kort overzicht over het Wat, Waarom en Hoe van mindfulness.

Wat is mindfulness eigenlijk?

De betekenis van mindfulness is leven met volle aandacht. Het gaat er om dat je probeert in het nu te zijn. En in een zogenaamde zijn-status. Dat wil zeggen niet oordelen, niet-streven, accepteren, begrijpen op basis van directe ervaring en een brede aandacht. Dat doe je door een open en accepterende houding aan te nemen: acceptatie van alle gedachten, gevoelens en lichamelijke reacties die je ervaart. Dit kan ontstaan als je álles, ook het onaangename, toelaat, zonder beperking, evaluatie of poging om het toch vast te houden of weg te werken.

Hoe lastig is dat, als je gewend bent (bijna) altijd in een doe-status te zijn; beoordelen en van daaruit handelen; analyseren, toetsen, plannen, oplossen etc.

Waarom zou je “aan mindfulness doen”?

Ja, waarom zou je het dan doen, als het zó anders is dan je gewend bent. Dat is best eenvoudig! Omdat mindfulness je helpt. Het leidt tot een vermindering van stress omdat je je richt op het onderscheiden van hoofd- en bijzaken. Tegelijkertijd leidt het tot een vergroting van je focus, en daarmee meer scherpte en productiviteit bij hetgeen dat op dit moment belangrijk is. Het leven is tegenwoordig erg hectisch. We staan de hele dag ‘aan’. Af en toe even de prikkels laten voor wat het is en je aandacht richten op het nu zorgt ervoor dat je tot rust komt en je weer helder prioriteiten kunt stellen en je focus kunt richten op de hoofdzaak. Je ervaart meer innerlijke rust, vitaliteit & creatiekracht!

Hoe pas je mindfulness makkelijk toe?

Op verschillende manieren en momenten kan je mindfulness toepassen. Tijdens dagelijkse routinedingen zoals tandenpoetsen, douchen, autorijden of als je in de rij staat bij de supermarkt. Haal dan een paar keer rustig adem. Adem 4 seconden in door je neus, houdt 4 seconden vast en adem heel langzaam (minstens 6 seconden) door je mond uit. Even contact met je lichaam, hart en ademhaling.

Daarnaast zijn er ook verschillende apps die je kan downloaden en gebruiken voor geleide mindfulness meditaties, bijvoorbeeld:

  • Headspace (gratis)
  • Rituals (gratis)
  • Mindfulness-app (gratis)

En nu, zonder oordeel met een open mind, aan de slag!

Let wel … onze tips kunnen niet klakkeloos naar iedere specifieke individuele situatie gekopieerd worden. Fiscale voordelen zijn vaak eenvoudig te behalen, bij veel zaken ligt de kwaliteit in de nuance. Eén ding is wel zeker en makkelijk te realiseren. Door gezamenlijk pro actief en regelmatig uw financiën tegen het licht te houden kan het u niet ‘overkomen’ dat u fiscaal voordeel misloopt. Deze blog is mede tot stand gekomen, door Femke Vrij van Vrijgevig, www.vrijgevig.com

Immers, goed advies is als een investering … het levert u per definitie meer op dan het kost.