Op vakantie in Portugal – het kan, maar pas nog wel op
Sedert begin juni lijkt het bijna business as usual. Berichtgeving gaat over wat we weer wel mogen i.p.v. wat we niet mogen. Dit geldt ook voor reizen naar het buitenland in het algemeen en ic deze blog m.b.t. Portugal in het bijzonder. Transavia vliegt sinds begin deze maand weer op Faro, ook al stond Portugal nog op code oranje. Inmiddels staat Portugal op code geel, maar dat is echt iets anders dan code groen.

Eén van de belangrijkste zaken in deze is bijvoorbeeld de grens met Spanje. Deze blijft namelijk vooralsnog tot 1 juli dicht. En dat is knap lastig als je dacht even veilig met de auto naar Portugal te kunnen rijden. Er zijn immers niet zo heel veel alternatieven anders dan via Spanje te rijden.

Houd daarnaast de recente berichtgeving in de gaten. Ondanks het feit dat Portugal met relatief weinig corona gevallen te maken heeft gehad, lezen we nu toch weer in de kranten, dat er ook in de Algarve nieuwe infecties worden gesignaleerd.

Lissabon was overigens al een uitzondering. In de hoofdstad mag echt minder dan in de rest van het land. Hier gelden dus ook andere regels. Ook in dit geval wederom om reden van het aantal infectie gevallen. Inmiddels geldt hier zelfs weer een lockdown.

Ter informatie hebben we de volledige tekst van het Ministerie van Buitenlandse zaken van begin deze week bijgevoegd.
U kunt weer naar de eilanden Madeira en Azoren reizen, maar er gelden andere maatregelen dan voor het vasteland. U moet daar verplicht een negatieve coronatest overleggen die niet ouder is dan 72 uur. Portugal laat weer toeristische reizigers toe die met het vliegtuig komen. Ook zijn de maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen versoepeld. Daarom is de kleurcode van het land aangepast van ‘oranje’ (alleen noodzakelijk reizen) naar ‘geel’ (let op: er zijn veiligheidsrisico’s). Over land is het nog niet mogelijk Portugal als toerist in te reizen. Volgens de maatregelen die op dit moment gelden, kan Portugal met de auto alléén binnen worden gereisd als u de Portugese nationaliteit heeft of een verblijfsvergunning kan laten zien en daarmee aantoont in Portugal te wonen. Dit zal tot 1 juli 2020 niet veranderen. Zie voor meer informatie de rubriek ‘Coronavirus’, https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/portugal/reizen/reisadvies.