Cijfers zonder uitleg zijn waardeloos
Ik kan het niet vaak genoeg zeggen …. Cijfers zonder uitleg over de schutting gooien, is gevaarlijker dan een baksteen. Men gaat zelf interpreteren … en ik heb nieuws … dat is altijd net even iets anders dan je op had gehoopt.

Het gemiddelde gevaar
Wat was nu de aanleiding voor dit verhaaltje; een publicatie van onze rijksoverheid. In een uitleg over de TVL werd keihard gemeld, dat een horecaondernemer gemiddeld 2500 euro zou krijgen en iemand uit de evenementenbranche zelfs 14.000. Nah, ik heb nieuws …. Stel je hebt een broodjeszaak op het dorpsplein in Huizen, dan ga je dat echt niet krijgen. Die foute voorstelling van zaken, waarschijnlijk als gevolg van pure onwetendheid, maar wel met een valse verwachting tot gevolg, dat neem ik zo een schrijver van het persbericht kwalijk. Ik ga u uitleggen waarom.

U gelooft me namelijk nog niet op m’n blauwe ogen, hè? Even een zwart-wit voorbeeldje doen dan maar? Een touringcar vol horecaondernemers stopt bij een halte ….. en wie stapt er in … Bill Gates, Bill–fucking–Gates….lieve mensen. Wat een toeval en hoe gaaf is dat ….. ennnn wat een fantastisch voordeel anno 2020. Van het een op het andere moment is het gemiddelde vermogen per passagier opeens vele, vele miljoenen. Helaas zullen we desondanks zien dat over een jaar bijna de helft, toch failliet zal zijn.

Jaja, die Vanloon kan lekker makkelijk praten, 1 voorbeeldje waarin het gemiddelde dus heeeelemaal niets zegt. Speciaal voor die categorie, nog een voorbeeldje. Ome Piet is verdronken in een plas, terwijl deze gemiddeld amper 30cm diep was. Rara, hoe kan dat? Moet ik nog uitleggen, dat na een klein metertje, die plas opeens heel lokaal een kilometer diep bleek.

Meer concreet over statistieken, wat dan wel?
Okay, we zien dus zelfs bij berichten van de overheid dat te pas en te onpas statistische definities worden gebruikt die compleet ongepast zijn. Zoveel is nu wel duidelijk, toch? Maarrrr … Wat dan wel? En daarvoor kunnen we rustig in de statistische hoek blijven hoor.

Wat dacht u van spreiding? Spreiding is het onderlinge verschil van de mogelijke waarden van een stochastische variabele. En nu in het Nederlands …. in striktere zin is de spreiding een maat voor deze onderlinge verschillen en een andere naam voor de standaardafwijking. Concreet, een gemiddelde kan MITS je de spreiding erbij vertelt.

Nah, dat dus.