Ik vertel u niets nieuws, als ik zeg …. spaargeld levert nix meer op, sterker het kost tegenwoordig geld, hetgeen door de ING liefkozend Rente over positief saldo wordt genoemd. Dan maar in de stenen en deze vervolgens verhuren?

De meesten van u denken nu aan een bestaande woning, maarrrr, stel dat er sprake is van nieuwbouw, dan zijn er opeens extra keuzes mogelijk, waarbij ik in deze doel op, hoe met de BTW om te gaan.

Immers op de grond, de factuur van de aannemer, de keukenboer, in geval van een nieuwbouwwoning, er zit overal BTW op. En dat kan zomaar eens lekker oplopen. Sterker, een ton is nix. En hoe leuk, u kunt ervoor kiezen deze BTW terug te vragen. BTW-nummertje erbij en dan ben je al een heel eind. Tot zover het goede nieuws.

Immers, What’s the catch?

Let op, want zodra je de BTW terugvraagt, heb je à la minute met een aantal spelregels te maken. We zullen de belangrijkste behandelen. De BTW kun je enkel en alleen terugvragen als je het erna ook commercieel gaat verhuren. Op die opbrengsten zit dan een stuk BTW die je periodiek dien af te dragen. Zie het als volgt. De omzet is belast met 9%, ervan uitgaande dat u het verhuurt voor een kortere periode, zie het als een hotelkamer, waarbij we er wel van uitgaan dat de periode niet langer is dan 6 maanden.

We riepen al even iets over verhuren. Want stel je verhuurt de woning slechts een weekje per jaar, dan is het niet de bedoeling dat u 100% van de BTW terugvragen kunt. Kortom, denk een correctie t.b.v. het eigen gebruik. Net als bij een lease-auto.

Er bestaat ook nog zoiets als een herzieningsregeling van 10 jaar. Dat wil zeggen, verkoopt u de woning binnen 10 jaar, ook dan is er sprake van een zgn. pro rata. Na 8 jaar mag u 20% van de eerder ontvangen BTW terug overmaken richting Apeldoorn.

Met andere woorden, voor u slim denkt te zijn en enkel de voordelen van de korte termijn cash ziet, denk vooraf wel even na bij de volgende 4 zaken. Dat is de materialiteit voor wat betreft de totale investering, een inschatting voor wat betreft de verhuuropbrengsten, hoe vaak u er zelf denkt gebruik van te maken en hoelang u de woning denkt aan te houden.

Kortom, u dient een complete administratie bij te houden, hetgeen ook weer een paar centen kost. Nah, dat dus.