Eerder schreven wij
Ondernemers kunnen bij de belastingdienst schriftelijk een verzoek uitstel betaling belastingen (IB, VpB, OB en LB) aanvragen. Na ontvangst zet de belastingdienst de invordering stil. De beoordeling vindt later plaats, waarbij de huidige eisen blijven gelden. Ook zullen verzuimboetes als gevolg van te late betaling on hold komen te staan. Tenslotte kunt u vragen om een verlaging van de voorlopige aanslag 2020.

Hoe werkt dit in de praktijk (Letterlijke tekst belastingdienst)
U kunt ons vragen om bijzonder uitstel van betaling. Dit kan voor alle aanslagen inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting (btw) en loonheffingen.

Stuur daarvoor een brief aan ons. In de brief vraagt u om uitstel van betaling waarin u aangeeft dat u door de uitbraak van corona in betalingsproblemen bent gekomen. Nadat wij uw verzoek hebben ontvangen, stoppen wij met invorderingsmaatregelen. U krijgt automatisch 3 maanden uitstel van betaling. Een boete voor het niet op tijd betalen van btw of loonheffingen hoeft u niet te betalen.

Mogelijk is een betalingsuitstel van 3 maanden voor u te kort. U kunt ook voor een langere periode uitstel aanvragen. Wij vragen u dan nog aanvullende informatie aan te leveren (eventueel verklaring van een derde deskundige). Hier zullen we u nog over inlichten via deze website. Het kabinet wil de administratieve lasten van het aanvragen van uitstel van betaling voor u zo beperkt mogelijk houden. Voor de eerste 3 maanden is dus geen verklaring van een derde deskundige (bijvoorbeeld accountant of brancheorganisatie) nodig.

Wanneer kunt u uitstel aanvragen?
U kunt voor alle aanslagen inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting (btw) en loonheffingen uitstel aanvragen. Dit betekent dat u wanneer u aangifte hebt gedaan en een aanslag hebt ontvangen, u het uitstel kunt aanvragen.

Hoe ziet een voorbeeldbrief er dan uit?

Belastingdienst
t.a.v. ……
Postbus 100
6400 AC  Heerlen

Betreft: Bijzonder uitstel betaling belastingen

Geachte heer/mevrouw,

Wij zien ons genoodzaakt u uitstel betaling belasting te vragen. Wij hebben momenteel te maken met de uitzonderlijke gevolgen van het corona-virus en de (overheids)maatregelen die daardoor worden getroffen. De plotselinge omzetdaling, de als daarvan verminderde liquiditeit en de onzekerheid m.b.t. herstel maken dit verzoek noodzakelijk.

Om te zorgen dat we deze lastige en tijdelijke situatie doorstaan, verzoeken we om uitstel voor het betalen van belastingen:

  • Inkomstenbelasting, aanslag …..
  • Loonbelasting, aanslag ….
  • Omzetbelasting, aanslag ….
  • Vennootschapsbelasting, aanslag …

Wij hopen op deze wijze de gevolgen voor ons bedrijf te kunnen opvangen en het toekomstperspectief te kunnen behouden. Graag zien we uw positieve reactie tegemoet.

Met vriendelijk groet,

 

……………………………..

Dhr/mevr …. (Directeur)

XYZ BV

 

Veel succes!!!

 

Let wel … onze tips kunnen niet klakkeloos naar iedere specifieke individuele situatie gekopieerd worden. Fiscale voordelen zijn vaak eenvoudig te behalen, bij veel zaken ligt de kwaliteit in de nuance. Eén ding is wel zeker en makkelijk te realiseren. Door gezamenlijk proactief en regelmatig uw financiën tegen het licht te houden kan het u niet ‘overkomen’ dat u fiscaal voordeel misloopt. Deze blog is mede tot stand gekomen, door Femke Vrij van Vrijgevig, www.vrijgevig.com

Immers, goed advies is als een investering … het levert u per definitie meer op dan het kost.