De Capital Gains Tax (CGT) in Portugal
Bijna iedereen met een (2e) huis in Portugal heeft er wel eens van gehoord. De belasting die je betalen moet zodra je je huis met winst verkoopt, de zogenaamde capital gains. Nu niet meteen denken, dat Portugal daarin bijzonder is. Nederland kent het indirect ook, we noemen het alleen anders. En we berekenen het iets eenvoudiger, maar dan wel jaarlijks via box 3.

Er zijn echter TWEE vormen van de CGT. De 1heel grof, (verkoop – (aanschaf + investering)) * 28%. Deze variant kent iedereen wel. Maarrrr …. Stel u bent de trotse eigenaar van dat 2e huis in Portugal, dat u ook nog eens officieel verhuurt, dan betaalt u ook CGT over het beëindigen van deze activiteit.

Echterrrr, nu het goede nieuws  …..
Want, vorige week is een Corona-wet aangenomen, die het mogelijk maakt de activiteit te beëindigen zonder er de CGT-belasting over te hoeven betalen. De wet is wel bedoeld voor de lange termijn. Meer concreet, besluit u het huis alsnog binnen 3 jaar te verkopen dan is het oude regime van toepassing.

Voer voor de specialisten …,
De CGT bereken je in beide gevallen over de waarde vermeerdering. Bij categorie (Box) G iets eenvoudiger dan bij categorie B. Bij categorie B hou je rekening met de jaarlijkse afschrijving, bij categorie G mag je bepaalde kosten in mindering brengen op de waardevermeerdering.

CGT Cat. B (self-employment) =

  • value Sale- (value purchase – accumulated depreciations) * Depreciation currency
  • Accumulated depreciations = value purchase * n.º years* 5% * Minimum quotes 0.5 * depreciation currency

CGT Cat. G (capital gains) =

  • Value sale – (purchase value * depreciation currency) – expenses

Disclaimer, stel u heeft uw huis voor 1989 gekocht, u herinvesteert binnen de EU, óf uw huis zit in een BV, dan is er sprake van de nodige uitzonderingen. In onderstaande link/brochure treft u o.a. het formulier (p 4+5) t.b.v. de beëindiging van de activiteit.

https://info.portaldasfinancas.gov.pt/pt/apoio_contribuinte/Manuais/Documents/MANUALDECESSACAO.pdf

 

Let wel … onze tips kunnen niet klakkeloos naar iedere specifieke individuele situatie gekopieerd worden. Fiscale voordelen zijn vaak eenvoudig te behalen, bij veel zaken ligt de kwaliteit in de nuance. Eén ding is wel zeker en makkelijk te realiseren. Door gezamenlijk proactief en regelmatig uw financiën tegen het licht te houden kan het u niet ‘overkomen’ dat u fiscaal voordeel misloopt. Deze blog is mede tot stand gekomen, door Femke Vrij van Vrijgevig, www.vrijgevig.com

Immers, goed advies is als een investering … het levert u per definitie meer op dan het kost. Nah, dat dus.