Stel u heeft een paar centen in de BV, die u naar privé wilt halen, dan betaalt u daar normaal gesproken dividendbelasting over. U weet wel, die goeie oude 25% die de laatste tijd helaas aan het stijgen is. 

U kunt het ook aan uzelf lenen en er netjes rente over betalen. Echter dan komt de nieuwe wetgeving omtrent het excessief lenen om de hoek kijken. Dat is, bedragen boven de EUR 700k worden geacht als verkapt dividend te worden aangemerkt en er dus bovenstaande belasting over te betalen.

Daarnaast werd een week terug nog een aantal lastenverzwaringen aangekondigd, de verhoging van de lage vennootschapsbelasting drempel zou niet doorgaan, er zou zelfs al sprake zijn van een verhoging van het tarief, het minimale DGA salaris zou marktconform moeten worden en de expat regeling zou worden afgeschaft, Kortom …U merkt het….. het wordt er als ondernemer niet leuker op.

Maarrrr, er is een alternatief, kost wel een paar honderd euro aan notariskosten, maar deze wegen al snel op tegen de besparing op de dividendbelasting.

Het werkt als volgt …. U kunt de nominale waarde van een aandeel verlagen. Want, met de komst van de Flex-BV is een minimaal kapitaal (EUR 18k) niet langer vereist. Maar, mocht u de aandelen in de BV ooit hebben gekocht dan is de kans dat deze zogenaamde verkrijgingsprijs vele malen hoger ligt.

Kort samengevat, wat zijn dan de stappen?

1.           U neemt een officieel AVA-besluit (Algemene Aandeelhouders Vergadering)

2.           Wel nog even een uitkering/crediteurentest doen

3.           Langs de notaris om de nominale waarde te verminderen

4.           Inloggen in de bank en overboeken naar privé

In plaats van overtollige cash uit de BV naar prive halen, kunt u bovenstaand stappenplan uiteraard ook gebruiken om de RC positie te verlagen. Nah, dat dus.

Let wel … onze tips kunnen niet klakkeloos naar iedere specifieke individuele situatie gekopieerd worden. Fiscale voordelen zijn vaak eenvoudig te behalen, bij veel zaken ligt de kwaliteit in de nuance. Eén ding is wel zeker en makkelijk te realiseren. Door gezamenlijk proactief en regelmatig uw financiën tegen het licht te houden kan het u niet ‘overkomen’ dat u fiscaal voordeel misloopt. Deze blog is mede tot stand gekomen, door Femke Vrij van Vrijgevig, www.vrijgevig.com

Immers, goed advies is als een investering … het levert u per definitie meer op dan het kost. Nah, dat dus.