Wat is er aan de hand
Wellicht heeft ook u de commercial van de belastingdienst gehoord omtrent het feit, dat er per 1/1/2020 een nieuwe KOR (kleine ondernemersregeling) voor wat betreft de BTW van kracht wordt. De belastingdienst, althans zo is onze mening, maakt het in deze commercial (laten we daarbij vooral hun eigen jargon aanhouden) nu wel iets ‘leuker’ dan het in werkelijkheid is. Natuurlijk begrijpen we, dat je een nieuwe wet niet in 20 sec uitleggen kunt, maar de nuance is wel volkomen verdwenen in deze.

In het kort
De nieuwe KOR maakt het voor BTW-ondernemers, die minder dan 20.000 euro per jaar omzetten, mogelijk niet langer btw-facturen uit te hoeven sturen. Mocht u van deze optie gebruik willen maken, dan, let nu even op, vervalt ook de mogelijkheid om de BTW op uw inkoop, kosten ENNNNN eventuele investeringen af te trekken. Voor uw eindklant geldt daarmee ook dat hij/zij de btw op uw factuur niet meer in mindering kan brengen. Immers de btw vermeldt u niet meer op uw factuur als u deze al verstuurt.

Maarrrrrr
U dient wel een volledige administratie bij te houden. Immers, welkom in Nederland, het feit dat u voor de btw geen ondernemer bent, zegt niets over het ondernemerschap voor de inkomstenbelasting (IB). Met andere woorden, de zgn. besparing administratieve lasten is verwaarloosbaar. Want, de zgn. ontheffing van de administratieve verplichting vervalt eind 2019.

Dussssss
Mocht u ondanks bovenstaande toch willen opteren voor de nieuw KOR laat ons dat dan voor het einde van de week even aan ons weten. Mocht u er toch nog even over willen nadenken/van gedachten willen wisselen, ook dan is er geen man over boord. Want de KOR kan per begin van elk kwartaal worden aangevraagd.

Oja, ten overvloede
… krijgt u regelmatig BTW terug, dan hoeven we u na bovenstaande niet uit te leggen, dat de KOR voor u niet voordelig is, toch?

 

Let wel … onze tips kunnen niet klakkeloos naar iedere specifieke individuele situatie gekopieerd worden. Fiscale voordelen zijn vaak eenvoudig te behalen, bij veel zaken ligt de kwaliteit in de nuance. Eén ding is wel zeker en makkelijk te realiseren. Door gezamenlijk proactief en regelmatig uw financiën tegen het licht te houden kan het u niet ‘overkomen’ dat u fiscaal voordeel misloopt. Deze blog is mede tot stand gekomen, door Femke Vrij van Vrijgevig, www.vrijgevig.com

Immers, goed advies is als een investering … het levert u per definitie meer op dan het kost.