Vorige week is de Belastingdienst ondernemers met een achterstand bijzonder uitstel gaan aanmanen. U heeft er wellicht iets over gehoord in het nieuws.

De Belastingdienst gaat vanaf april achterstanden invorderen; Het gaat dan om achterstanden van de bijzonder uitstel betaling van belasting tijdens de coronapandemie. Ondernemers krijgen 5 jaar de tijd om de terugbetaling te doen maar moeten wel beginnen met betalen. Volgens de belastingdienst lopen 103.000 ondernemers achter met de betaling en hebben 73.000 ondernemers überhaupt nog niks betaald.

Echter, heeft de belastingdienst haar eigen administratie wel op orde? Want: 

  1. Verborgen rentekosten in de aflossing
  2. Betalingen worden onduidelijk afgeboekt
  3. Een duidelijk overzicht lijkt dus niet beschikbaar
  4. Beloofde inzicht wordt niet nagekomen
  5. Zelf onbereikbaar

Nog even verder onder de loep ….want hoe zit dit nu precies. Heeft de Belastingdienst zélf wel haar eigen regels gevolgd? Dat lijkt dus niet zo te zijn …..nu nogmaals met extra uitleg.

Ad 1. In diverse berichtgeving wordt gesproken over een rente van 0.01%. Ter info: tel uw achterstand eens op. Vermenigvuldig uw maandelijkse termijn met 60. Bereken het verschil. Spoiler alert … dat is geen 0.01%

Ad 2. Mocht u zich netjes aan de maandelijkse inlossing houden, wees dan niet verbaasd dat u zeer bijzondere fanmail ontvangt waar zelfs professionals geen kaas van kunnen maken.

Ad 3. Gezien bovenstaande zou het zo maar eens kunnen zijn dat er helemaal geen fatsoenlijke overzichten zijn waaruit uw schuld zou blijken.

Ad 4. Terwijl de belastingdienst u beloofde eens per 3 maanden een net overzicht te sturen. Heeft ú al eens een dergelijk overzicht ontvangen?

Ad 5. Als oplossing wordt nu geboden … neem contact op en maak een individuele afspraak. Heeft u wel eens geprobeerd te bellen met de Belastingdienst? Een brief schrijven is overigens ook geen oplossing hoor. Het standaard zes weken antwoord is wat u verwachten kunt.

Nah, dat dus ….