… we zeiden het reeds, we zijn 10 jaar en 1.000 klanten verder; we hebben veel gesprekken gevoerd met onze waanzinnig leuke klanten. We hebben geluisterd naar hetgeen ze zeggen, geprobeerd hieruit ondernemerslessen te trekken. Die we jullie niet onthouden willen natuurlijk. In willekeurige volgorde…onze ondernemerslessen;)

  1. Ondernemen neemt echt meer dan 40 uur per week in beslag. Ondernemen kán je er niet parttime bij doen.
  2. Het vergt 100% focus. Honderd procent. Hadden we al honderd gezegd? Waarom dan? Eenvoudig want na 3 jaar bestaat circa 60% van de starters niet meer. Sterker nog na 5 jaar is meer dan 80% alweer weg.
  3. Ondernemen vertoont meer overeenkomsten dan verschillen met topsport. Verdiep je daar maar eens in.
  4. Dat houdt dus bijvoorbeeld in dat je gezond zult moeten leven. Met andere woorden: geen alcohol op doordeweekse dagen, op tijd je bed in en voldoende bewegen (bij voorkeur buiten!). In 1980 sprak Joop Zoetemelk al de legendarische woorden: “De Tour win je in bed ”. En dat zei hij niet voor niets.
  5. Doelen stellen, maak gebruik van een (business)coach als klankbord, want ondernemen is vaak zeer eenzaam. Kies overigens niet zo’n zelfbenoemde coach, maar eentje die zijn sporen verdiend heeft. Kijk bv eens op de website van de mannen van de Consularis.
  6. Doorgaan waar anderen opgeven. Geloof in je product, dienst, jezelf. En wederom hou die focus vast.
  7. Een bedrijf is als een krukje met 3 poten: productie, finance en sales. Neem 1 van de 3 weg en ’t krukje valt echt om. Daarnaast …. It’s all about sales … de productie is echt een puntje van aandacht, je moet het wel kunnen. Finance is ook niet geheel onbelangrijk … maar dat is nog uit te besteden. Maarrrrrr …. zonder sales … there is no business at all.
  8. En sorry, maar een kralenwebshop met 5k omzet, dat is geen bedrijf maar een hobby hè?
  9. En hoezo? Te is nooit goed … what about … tequila, tegoedbon of tevreden?  … Je kunt nooit teveel tijd in je eigen onderneming investeren!
  10. Tenslotte de laatste van deze ondernemerslessen: het 10.000 uren criterium, maak je vlieguren. Pas na 5 jaar zou je kunnen zeggen dat je 90% van de vragen wel eens voorbij hebt zien komen.

Natuurlijk zijn we benieuwd naar jouw ondernemersles(sen). Vul ze aan en deel ze met ons svp.

 

Let wel … onze tips kunnen niet klakkeloos naar iedere specifieke individuele situatie gekopieerd worden. Fiscale voordelen zijn vaak eenvoudig te behalen, bij veel zaken ligt de kwaliteit in de nuance. Eén ding is wel zeker en makkelijk te realiseren. Door gezamenlijk proactief en regelmatig uw financiën tegen het licht te houden kan het u niet ‘overkomen’ dat u fiscaal voordeel misloopt. Deze blog is mede tot stand gekomen, door Femke Vrij van Vrijgevig, www.vrijgevig.com

Immers, goed advies is als een investering … het levert u per definitie meer op dan het kost.