… we zeiden het reeds, we zijn 10 jaar en 1.000 klanten verder; we hebben veel gesprekken gevoerd met onze waanzinnig leuke klanten. We hebben geluisterd naar hetgeen ze zeggen, geprobeerd hieruit ondernemerslessen te trekken. Die we jullie niet onthouden willen natuurlijk. In willekeurige volgorde…;)

  1. Doe wat je doet in ene goed. In een keer goed is namelijk echt 1000 x goedkoper versus moeten corrigeren achteraf. Dus besteed svp, pls, ajb liever 5 minuten extra dan uren corrigeren achteraf.
  2. Nogmaals blijf er voor meer dan 100% voor gaan. Dat kunnen we niet vaak genoeg herhalen.
  3. Luisteren – Samenvatten – Doorvragen, tot je 3 x ja hebt. Zorg dat je écht goed begrijpt waar je klant behoefte aan heeft, dat je elkaar begrijpt. De verwachtingen op één lijn.
  4. Ondernemen is vrijheid! Tegelijkertijd heb je een enorme verantwoording, lees: #klanten.
  5. Ondanks deze druk hoef je geen stress te hebben. Want je zit zelf aan de knoppen. Wetende dat stress een combinatie van werkdruk en regelcapaciteit is. En tijd is in deze de magisch factor, zéker als ondernemer. Jij bepaalt immers zelf wanneer je wat doet. Zo kan je als de werkdruk oploopt, dus zélf tijd vrijmaken voor een goede helicopterview en daarmee de rust weer terugpakken.
  6. Zij die uren en uren druk zijn met de kosten hebben vaak juist een probleem op het gebied van de omzet. Liever tijd stoppen in het binnenhalen van 2 nieuwe klanten dan een uur besteden aan het besparen van een kwartje hier en een dubbeltje daar.
  7. 40 uur is echt niet genoeg, we zeiden het al eens. Een bedrijf is pas een bedrijf als je privé een probleem hebt bij onvoldoende winst. Dus parttime: neen en na 40 uur gaat er echt geen zoemer. Ga door tot het gaatje, steek er zoveel tijd in als mogelijk. Want je hebt de statistieken tegen je.
  8. Zij die druk zijn met allerhande nieuwe exotische producten hebben vaak een onjuist primair product. Zorg dat de focus juist is; des te kleiner het product, hoe groter het bedrijf.
  9. Kijk 3 episodes Dragons Den en pas je plan en je eigen waardering aan. Trek lessen want het is en blijft vooral extreem leuk!
  10. En tenslotte de laatste van deze ondernemerslessen …… vele succesvolle DGA roepen het …. It’s all about ambition!!! Wat, wanneer en hoe wil jij jouw doelen bereiken?

 

Doe je voordeel met deze ondernemerslessen, wees niet eigenwijs: ik weet het allemaal wel, ik doe het op mijn manier, en meer van dat soort.

 

Let wel … onze tips kunnen niet klakkeloos naar iedere specifieke individuele situatie gekopieerd worden. Fiscale voordelen zijn vaak eenvoudig te behalen, bij veel zaken ligt de kwaliteit in de nuance. Eén ding is wel zeker en makkelijk te realiseren. Door gezamenlijk proactief en regelmatig uw financiën tegen het licht te houden kan het u niet ‘overkomen’ dat u fiscaal voordeel misloopt. Deze blog is mede tot stand gekomen, door Femke Vrij van Vrijgevig, www.vrijgevig.com

Immers, goed advies is als een investering … het levert u per definitie meer op dan het kost.