Ik heb niet net als een bekend Fries model heel de ochtenduren gegoogeld op ’t onderwerp windenergie, maar vraag me regelmatig toch iets af. Rijdend over de A27 richting Almere, hoe lukt het de groene milieu lobby nog altijd om Nederland vol te plempen met duizenden oerlelijke windmolens van een paar honderd meter hoog. Zonder enige vorm van aandacht voor de nadelen van deze horizon vervuilende lawaai producende rommel. Google maar eens op de nadelen van windenergie, je vindt ze amper.

De nadelen van windenergie
In tegenstelling tot dat Friese model, heb ik overigens wel eens een klasje energie op Nyenrode gevolgd. En wat me daarvan is bijgebleven, is het volgende. Het Nederlandse netwerk zit bijzonder intelligent in elkaar en is gebaat bij een zeer nauwkeurige balans tussen vraag en aanbod. Hetgeen extreem gecompliceerd is, vanwege het feit dat energie lastig op te slaan en te transporteren is. En dan toch ….. toch wordt er nog massaal in windenergie geïnvesteerd.

  • want, windenergie is compleet onvoorspelbaar, dus onbetrouwbaar als aanbod;
  • daarom staat achter elke windmolen nog altijd een kolencentrale als back up;
  • een accu zit vol grondstoffen die dus ook eindig zijn;
  • bij pieken in de vraag naar energie wordt met de Hoogovens in IJmuiden gebeld of ze een uurtje later willen opstarten en is daarmee bijna het grootste energiebedrijf van Nederland;
  • bij een dal in de vraag worden windmolens uitgezet, omdat ze anders het netwerk overbelasten;
  • naast het onderhoud, onvoldoende wind en teveel wind zijn de genoemde percentages waarin windenergie wordt opgewekt dus enorme fabels;
  • morgen massaal van het gas af en overstappen op warmtepompen is dus complete nonsens;
  • windenergie is enkel mogelijk vanwege de enorme subsidies.

Maar er zijn echt wel alternatieven, eb en vloed bijvoorbeeld
Kijk windenergie is leuk, maar dan enkel met een propeller in je achtertuin, die de lamp in de schuur laat branden. Zeer zeer lokaal dus, waarbij geen man overboord is, als het even niet waait. Terwijl eb en vloed bijvoorbeeld wél betrouwbaar zijn, want de getijden zijn geweldig voorspelbaar. Tot vele vele jaren vooruit.

Kernenergie anno 2020
Mocht je mij nu niet geloven op basis van die cursus in ’t klasje te Breukelen, dat mag, kan, begrijp ik. Maar kijk dan eens naar de documentaire over Bill Gates op Netflix. Hierin beschrijft hij een veilige methode van kernenergie. Veilig, omdat er de afgelopen 50 jaar echt wel een ontwikkeling heeft plaatsgevonden in hoe die centrales te bouwen. Dat is, bijvoorbeeld door de menselijke fout te elimineren. Daarnaast zijn de huidige wetenschap in staat om het huidige kernafval als grondstof voor deze centrales te gebruiken. Zie hier een win-win situatie ontstaan.

Politiek en emotie hebben weinig raakvlakken met de wetenschap
Mocht je deze vakantie dan toch nog iets meer dan een uurtje overhebben, kijk dan ook vooral ook de documentaire van Michael More – The Planet of the humans. Michael staat niet bekend om rechts georiënteerde conservatief republikeinse opvattingen. Desalniettemin maakt hij in deze documentaire compleet gehakt van de zogenaamde bio centrales. Die alles behalve (Al Gore) groen zijn maar vooral big business blijken.

Waarom gebruiken we windmolens niet om waterstof te produceren?
Ik eindig met een vraag. Die bestaande windmolens hoeven we wat mij betreft echt niet morgen massaal te demonteren hè. Maar waarom gebruiken we windmolens naast de lokale toepassing niet enkel en alleen voor de productie van waterstof? Daarmee produceer je dus wél een groene CO2 vrije energie, die wél op te slaan en te transporteren is.