Belastingdienst, pensioengat, jaarruimte

Van VAR naar voorbeeldovereenkomst

Dat de VAR uiteindelijk verdwijnen zal, lijkt inmiddels bijna een zekerheid. Dat het weer eens langer duurt dan in eerste instantie beloofd, moge ook geen verrassing zijn, toch ? Per oktober (overigens niet de 1e deadline) zouden er immers al 40 modelovereenkomsten beschikbaar moeten zijn. Maar, op 1 november kwam ik nog niet tot de helft.

Naast enkele algemene BD – VAR vb_Inhuur_ext_ desk_dv10161z1ed, is bijvoorbeeld die van de tennisleraar BD – VAR vb_tennisleraar_dv0101z1ed en de diskjockey BD – VAR voorbeeldovereenkomst_dj_dv10061z1ed beschikbaar. U begrijpt, waar de prioriteiten in Den Haag liggen.

De ondernemer is straks vrij te kiezen tussen een voorbeeldovereenkomst of een eigen overeenkomst. De ondernemer is ook niet verplicht de overeenkomst aan de belastingdienst voor te leggen. Het voordeel van het gebruik van een voorbeeldovereenkomst is dat de opdrachtgever vooraf zekerheid heeft dat hij geen loonheffingen (WW, ZW, WIA) hoeft in te houden en te betalen.

Tot 1 januari 2017 is er een implementatietermijn. In deze periode kunnen opdrachtgevers en opdrachtnemers eventueel hun werkwijze aanpassen om met voorbeeld- of modelovereenkomsten te kunnen werken. Tot die tijd houdt de belastingdienst wel toezicht, maar neemt dan nog geen repressieve handhavingsmaatregelen. Ps … Het wetsvoorstel moet overigens nog altijd wel worden goedgekeurd.

Let wel … onze tips kunnen niet klakkeloos naar iedere specifieke individuele situatie gekopieerd worden. Fiscale voordelen zijn vaak eenvoudig te behalen, bij veel zaken ligt de kwaliteit in de nuance. Eén ding is wel zeker en makkelijk te realiseren. Door gezamenlijk pro actief en regelmatig uw financiën tegen het licht te houden kan het u niet ‘overkomen’ dat u fiscaal voordeel misloopt.

Immers, de investering in een goed advies levert u vele malen meer op dan het kost.

 

SHARE US:

Submit to Facebook Submit to LinkedIn Submit to Twitter