Altijd (te) laat

Je hebt met iemand afgesproken Ben jij dan op tijd, te vroeg of eigenlijk altijd (te) laat? Het is een interessant gegeven. Sommige mensen zijn nu eenmaal nooit op tijd. Wat ze er ook aan doen. Iedereen kent wel iemand. Altijd (te) laat.

Al jaren wordt hiernaar onderzoek gedaan. De uitkomsten zijn zeer verschillend. Mede doordat de insteek van het onderzoek ook erg uiteenlopend is. Opvallende overeenkomst is de conclusie, namelijk dat ze er eigenlijk niks aan kunnen doen.

1. De psychologische redenen waarom sommige mensen altijd (te) laat komen zijn interessant. Sommige mensen zijn nu eenmaal slecht in timemanagement. Zij schatten de tijd áltijd verkeerd in. Hun minuut duurt wel anderhalve minuut. Tja, daar kan je dan natuurlijk niet tegenop plannen…

2. Andere mensen verliezen zichzelf in wat ze aan het doen zijn. Nog even je LinkedIn of Facebook checken en vervolgens even reageren op die ene post, dat artikel van een relatie lezen etc.

3. En dan kan je gewoon traag zijn. Alles nét iets langzamer doen dan anderen. Of gebrek hebben aan zelfdiscipline waardoor je jezelf niet ertoe kunt zetten om iets te gaan doen. Met als gevolg dat je te laat begint en dús (te) laat klaar bent.

4. Een laatste reden is dat je optimistisch bent. Een mooie eigenschap vind ik zelf. Maar het kan je dus ook in de weg zitten. Hoezo dan? Je schat de tijd die je nodig hebt om iets te doen té optimistisch in. Je denkt wel in een half uurtje dat ene boodschapje te doen, maar bent pas na ruim drie kwartier thuis. Onhaalbaar om dan nog op tijd te komen.

Wat ben jij voor type? Ik ben zelf altijd op tijd, of eigenlijk bijna altijd te vroeg. En dat is ook lastig, soms. Maar ik vind het nu eenmaal écht vervelend om te laat te komen, dus zal ik altijd extra marge rekenen om dat te voorkomen. En als ik met iemand afspreek waarvan ik weet dat die altijd (te) laat is, dan zorg ik dat ik iets bij me heb wat ik kan doen. Want ik ga écht niet (te) laat komen!

Voor mijn eigen bedrijf heb ik het anders opgelost. Om te voorkomen dat bijvoorbeeld mijn btw-aangifte op de laatste dag nog moet gebeuren heb ik een accountant ingeschakeld. Die stuurt op tijd een reminder om de in- en verkoopfacturen te mailen. En dan krijg ik een keurig overzicht wat ik moet betalen. Ideaal, aanrader!

Sommige dingen zijn dus wel op lossen, je hoeft dan niet (te) laat te zijn!

Let wel … onze tips kunnen niet klakkeloos naar iedere specifieke individuele situatie gekopieerd worden. Fiscale voordelen zijn vaak eenvoudig te behalen, bij veel zaken ligt de kwaliteit in de nuance. Eén ding is wel zeker en makkelijk te realiseren. Door gezamenlijk pro actief en regelmatig uw financiën tegen het licht te houden kan het u niet ‘overkomen’ dat u fiscaal voordeel misloopt. Deze blog is mede tot stand gekomen, door Femke Vrij van Vrijgevig, http://vrijgevig.blogspot.nl/

Immers, goed advies is als een investering … het levert u per definitie meer op dan het kost.

 

SHARE US:

Submit to Facebook Submit to LinkedIn Submit to Twitter