Belastingdienst, pensioengat, jaarruimte

Wat te doen bij te laat bezwaar gemaakt?

Wat te doen bij te laat bezwaar gemaakt?

Vraag om een “ambtshalve vermindering”!!!!
Een bezwaar tegen een aanslag moet altijd binnen zes weken na dagtekening van de aanslag ingediend zijn. Maar hoe vaak komt het niet voor dat u pas veel later na die zes weken erachter komt dat u te veel belasting betaald heeft? Kwestie van helaas? Neen hoor, er zijn nog mogelijkheden.

U kunt dan heel vaak een succesvol verzoek doen voor een zogenaamde “ambtshalve vermindering”. Het woord “verzoek” heeft de klank alsof de inspecteur dit verzoek eenvoudigweg naast zich neer kan leggen, bijvoorbeeld als hij een slechte dag heeft, maar dat is niet het geval. Zo bleek ook weer uit een uitspraak van het Hof Den Bosch van afgelopen 7 september 2017 jl. Hierin is nogmaals aangegeven dat de inspecteur het zeer heldere beleid moet volgen: dus alsnog teruggaaf van te veel betaalde belasting tenzij één van de uitzonderingen van toepassing is. Aangezien er geen uitzondering van toepassing was werd de inspecteur gedwongen alsnog de teruggaaf te verlenen.

Een kleine kanttekening: tijdig bezwaar maken is uiteraard altijd beter! Over een teruggaaf na een ambtshalve vermindering wordt bijvoorbeeld geen rente vergoed en kan er geen schadevergoeding geclaimd worden voor de kosten van een fiscalist. Dit is in principe wel mogelijk bij een (succesvol) bezwaar. Tevens is er geen bezwaar mogelijk tegen de ambtshalve vermindering en ook de beroepsmogelijkheden zijn beperkt. Wilt u meer weten over de uitzonderingen? Neem gerust contact met ons op.

Let wel … onze tips kunnen niet klakkeloos naar iedere specifieke individuele situatie gekopieerd worden. Fiscale voordelen zijn vaak eenvoudig te behalen, bij veel zaken ligt de kwaliteit in de nuance. Eén ding is wel zeker en makkelijk te realiseren. Door gezamenlijk pro actief en regelmatig uw financiën tegen het licht te houden kan het u niet ‘overkomen’ dat u fiscaal voordeel misloopt. Deze blog is mede tot stand gekomen, door Femke Vrij van Vrijgevig, www.vrijgevig.com

Immers, goed advies is als een investering … het levert u per definitie meer op dan het kost.

 

SHARE US:

Submit to Facebook Submit to LinkedIn Submit to Twitter